Instalații mobile pentru reîncălzirea agentului termic. Idee pentru sectorul 2 al Capitalei

Frigul din apartamentele legate la sistemul centralizat e marele coșmar al primarilor din Capitală. Sute de kilometri de rețea au nevoie de reparații. Se pierde apă – și rece, și caldă. Edilul de la sectorul 2 vrea să închirieze instalații mobile ca să reîncălzească agentul termic furnizat de Termoenergetica. Consilierii din opoziție spun că e o soluție bună, dar i-ar costa dublu pe cetățeni.

15 Decembrie 2021, 21:06 |

Apa caldă livrată de Termoenergetica ajunge călâie după ce străbate kilometri întregi de conducte pline de fisuri. Primarul sectorului 2 vrea să compenseze pierderile cu echipamente mobile, pe care să le pună aproape de punctele termice dintre blocuri.

Ionuț Purica, specialist în energie al Academiei Române:Încălzesc numai cu diferența de temperatură care nu e formidabil de mare, care se pierde pe rețea“.

Claudiu Crețu, director Termoenergetica:Mai ales în perioadele când sunt avarii sau când temperaturile exterioare sunt negative“.

Dragoș Porojnicu, jurnalist TVR:Pentru că în sectorul 2 nu se află niciun CET, iar agentul termic vine de la o distanță de aproximativ 8 km, din cauza avariilor constante, acesta ajunge sub parametri, motiv pentru care, zilnic, zeci de blocuri rămân fără apă caldă și căldură“.

Instalațiile mobile funcționează pe gaz și vor fi închiriate în prima fază doar pentru un an.

Radu Mihaiu, primarul sectorului 2:Termoenergetica va plati combustibilul. Închirierea acestor cazane este un cost suplimentar, plătit din bugetul Primăriei sectorului 2. Deci sunt niște bani din taxe care se duc spre închirierea acestor cazane“.

Consilierii din opoziție admit că este o soluție ca oamenii să nu mai stea în frig și să aibă apă caldă, dar au semne de întrebare legate de poluare și de costurile generate.

Paula Pasciuc, consilier PSD:Cetățenii sectorului 2 vor plăti de două ori – o dată către primărie prin aceste taxe și impozite și o dată către agentul termic“.

Instalațiile de reîncălzire a agentului termic vor putea fi experimentate doar dacă protocolul dintre Termoenergetica și Primăria sectorului 2 va fi aprobat de Consiliul local și de cel general. Chiar și așa, nu se va întâmpla mai devreme de iarna viitoare.

Source

Leave a Comment