Insula grecească Santorini, luată cu asalt. Autorităţile cer promovarea unui turism responsabil

Insula grecească Santorini este luată cu asalt de turişti. Se pompează bani în economia locală, însă infrastructura nu mai face faţă, iar atmosfera idilică a insulei a dispărut. Autorităţile locale solicită limitarea vizitatorilor, după ce a fost redus numărul turiştilor de pe navele de croazieră care pot ajunge în Santorini.

Turişti din toata lumea inundă mica insulă, care oferă lux, tradiţie şi peisaje fabuloase în alb şi albastru şi, desigur, un incredibil apus de soare.

Sunt de 10 ori mai numeroşi decât anii trecuţi, iar infrastructura este depăşită.

Vasele de croazieră nu au voie să aducă mai mult de 8000 de pasageri, faţă de 17.000, însă turiştii închiriază bărci sau iahturi ca să ajungă pe insulă.

Localnicii au amplasat panouri pe străduţe şi pe plaja pe care scrie „RESPECT. Este vacanța ta, dar este casa noastră”. Sunt ignorate.

Proprietari de hoteluri sunt îngrijoraţi de explozia turismului de masă, chiar dacă fac profituri uriaşe.

„Am văzut o mulțime de nave de croazieră venind în Santorini. Erau 7 în același timp în marea din jurul vulcanului. Cred că sunt mulți oameni care vin, poate ar trebui să existe niște reguli cu privire la numărul maxim de vizitatori pe zi în Santorini, astfel încât fiecare vizitator să poată avea o experiență mai plăcută.”

„Santorini este o minune a naturii, este un monument al naturii care ar fi trebuit protejat pentru generații de oameni. Acest lucru nu este luat în calcul când statul dă o licență pentru orice construcție”.

Aproape 3 milioane şi jumătate de turişti au ajuns în Santorini anul trecut, iar în primele luni ale anului  veniturile Greciei din turism au crescut cu 16 procente, estimându-se un record până la sfârşitul anului. Autorităţile locale cer Atenei o planificare a fluxului de turişti spre Santorini, dezvoltarea infrastructurii, adică promovarea unui turism responsabil, cu grijă faţă de mediu.

Distribuie știrea