Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți organizată vineri în peste 60 de localități din țară a scos la iveală o realitate îngrijorătoare. Tinerii sunt puțin interesați de oferte, iar la rândul lor, angajatorii sunt nemulțumiți că atunci când ies de pe băncile școlii sau când termină o facultate, absolvenții au puține abilitați practice. Experții în resurse umane consideră că problemele de pe piața muncii pot fi rezolvate doar cu o strategie la nivel național.
Tinerii absolvenți au fost întrebați la bursa locurilor de muncă despre abilitățile pe care le au. Iar angajatorii spun că au multe lacune.
Nicolae Bălan, administrator, firmă comerţ şi servicii: Nu au nicio specializare, școala noastră e în derivă.
În Buzău, din cei 3400 de absolvenți de învățământ preuniversitar de anul acesta, doar 200 au mers la târg. Au fost firme care au oferit 30 de posturi de ingineri, pentru absolvenții de învățământ superior, dar nu au avut nici măcar un candidat.
La Timișoara a fost forfotă la Bursa locurilor de muncă organizată la Universitatea de Vest din Timișoara.
Angajatorii spun că nu mai pun accent pe experiență.
Absolvenții care își găsesc repede un loc de muncă primesc și bonusuri.
Specialiștii în resurse umane spun că piața muncii de la noi din țară suferă atât din cauza angajatorilor care pierd din credibilitate și care au bugete instabile, cât și din cauza că tinerii se inspiră din modele care au succes pe rețelele sociale.
Un studiu recent realizat de o platformă specializată în resurse umane arată că domeniile de activitate cele mai căutate de tineri sunt: IT, achiziții, marketing digital, recrutare și secretariat-administrativ.