Intervenții chirurgicale amânate în spitale din cauza lipsei de medicamente

26 Septembrie 2022, 11:56 (actualizat 26 Septembrie 2022, 12:58) Știrile TVR |

La Spitalul județean din Constanța situația este gravă. Medicamentul pentru decontractarea mușchilor pacienților după anestezie mai ajunge doar pentru trei zile și asta numai în cazul operațiilor de urgență.

Conducerea spitalului a făcut comandă pentru medicament la distribuitor, dar nu au fost livrate cele 5000 de doze necesare pentru lunile iulie și august, iar acum nu se știe exact care va fi situația, dacă acest stoc se va termina în câteva zile.  Se ia în calcul folosirea altei susbstanțe care o înlocuiește pe acesta, însă prețul este foarte mare iar stocul este mic. Se analizează și posibilitatea de a împrumuta de la alte spitale.

Marius Vărzaru, director medical Spitalul Judeţean Constanţa: A trebuit să luăm o decizie la nivel de instituţie şi să limităm intervenţiile chirurgicale de cronici şi o să putem să operăm doar urgenţele.

Şi pentru cele de urgenţă, pentru cât timp ar ajunge acest medicament?

Marius Vărzaru, director medical Spitalul Judeţean Constanţa: Aproximativ trei zile.

Au fost și spitale care au reușit să afle din timp că producția acestui medicament va fi sistată temporar de productor. Au făcut stocuri, însă pentru o perioada scurtă timp.

Dalia Daniela Bulț, farmacist şef, Farmacia Spitalului de urgenţă Bistriţa: (Medicamentul) Lipseşte de aproximativ două luni. Am aflat întâmplător noi, ca farmacie, acest lucru şi am reuşit să facem un stoc care, probabil, va ajunge pentru încă două săptămâni.

Un alt medicament poate fi folosit, însă acesta este mult mai scump, spun directorii de spitale. Care au oricum bugetul întins la maximum după scumpirea, în ultimele luni, a mai multor medicamente necesare pacienților internați.

Cristina Cazacu, purtător de cuvânt Spitalul Județean de Urgenţă Piteşti: Stocul a fost completat cu un altul, singura alternativă de pe piaţă, medicament cu aceleaşi efecte, dar mai scump.

Într-un comunicat, producătorul medicamentului a precizat că a fost nevoit să întrerupă temporar producția din cauza unor neconformităţi în calitatea produsului, dar că a urgentat reînceperea producției în condiții de siguranță.

Dorel Sădesc. preşedinte, Comisia ATI a Ministerului Sănătăţii: Noi, ca şi comisie ATI, care reprezentăm specializarea noastră, am intrat în dialog cu Ministerul Sănătăţii şi cu Unifarm, trimiţând o solicitare în care, aratând situaţia creată, estimăm necesarul pentru aceste 3 luni de zile şi solicităm căutarea rapidă a unor soluţii pe sistemul legal cunoscut ”Autorizaţie pentru nevoi speciale”, prin care se pot achiziţiona rapid medicamente care nu sunt deja contractate.

Ministrul Sănătății a anunțat că tratamentul va fi adus printr-o astfel de achiziție pentru nevoi speciale, însă va mai dura până când medicamentul va fi disponibil.

Source

Distribuie știrea