Întrevedere a preşedintelui Putin cu premierul armean după răcirea relațiilor între Erevan și Moscova

Preşedintele rus Vladimir Putin a avut miercuri o întrevedere cu premierul armean Nikol Paşinian, a anunţat Kremlinul, după ce Erevanul s-a distanţat de luni de zile de Moscova, relatează AFP.

Armenia, un aliat tradiţional al Rusiei, pune sub semnul întrebării legăturile cu Moscova de luni de zile, după ce o forţă rusă de menţinere a păcii nu a intervenit în timpul unei ofensive a Azerbaidjanului la Nagorno-Karabah, anul trecut.

„În ceea ce priveşte relaţiile noastre bilaterale, ele se dezvoltă cu succes”, a declarat Putin în cadrul întrevederii avute cu premierul armean, aflat în vizită la Moscova cu ocazia summitului Uniunii Economice Eurasiatice.

Întrevederea a avut loc la cinci luni după ce Armenia a aderat la Curtea Penală Internaţională, care impune arestarea preşedintelui Putin dacă se află pe teritoriul armean.

Aceasta este prima vizită la Moscova a premierului armean de la începutul tensiunilor.

CITEȘTE ȘI: Armenia şi Azerbaidjan se acuză de violenţe la frontiera comună. Patru soldați armeni, uciși

În septembrie 2023, Azerbaidjanul a întreprins o nouă ofensivă-fulger şi şi-a impus controlul peste întregul Karabah, fără ca forţele ruse să intervină, punând capăt celor trei decenii de conflict pentru control asupra enclavei.

CITEȘTE ȘI: Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene: Uniunea Europeană vrea să-şi consolideze legăturile cu Armenia, aliat tradiţional al Rusiei

La acea dată, Armenia a denunţat ferm inacţiunea aliatului său rus, considerat multă vreme arbitrul tradiţional în Caucaz, şi de atunci s-a apropiat de Occident. Preluare: Agerpres

Distribuie știrea