Întrevedere Luminiţa Odobescu – Antony Blinken. A fost semnat Memorandumul de Înţelegere privind combaterea dezinformării

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, aflată în vizită la Washington, a avut o întâlnire cu secretarul de stat american Antony Blinken. În prim planul discuțiilor s-au aflat chestiuni ce țin de securitate și apărare, colaborare energetică și includerea României în programul Visa Waiver. De asemenea, Odobescu și Blinken au semnat Memorandumul de Înțelegere, prin care România și Statele Unite vor acționa împreună pentru a contracara dezinformarea.

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a avut vineri o întrevedere cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, la sediul Departamentului de Stat, întrevederea dintre cei doi demnitari marcând debutul celei de a IX-a sesiuni a Dialogului strategic România – SUA, sesiune anuală de discuţii pe domeniile cele mai importante ale cooperării bilaterale: securitate şi apărare, schimburi comerciale, securitate energetică, palierul contactelor interumane şi domeniul justiţie şi afaceri interne, cu accent pe accederea României în Programul Visa Waiver.

Antony Blinken, secretar de stat SUA: România joacă un rol esenţial, creând condiţiile pentru ca Alianţa să concentreze acolo unde trebuie, inclusiv pe flancul estic. Şi pentru asta suntem recunoscători. Sunt recunoscător mai ales preşedintelui Iohannis, pentru că a creat condiţiile ca Alianţa să se concentreze unde trebuie.

Luminița Odobescu, ministru de Externe, România: Memorandumul de Înţelegere semnat astăzi permite extinderea cooperării bilaterale. Semnifică angajamentul nostru comun de a acţiona împotriva manipulărilor, de a combate dezinformarea venită din partea unor state, şi de a combate încercările de manipulare.

Potrivit unui comunicat al MAE, în cadrul întrevederii cei doi oficiali au apreciat substanţa şi dinamica dialogului bilateral, având ca momente principale întâlnirea preşedintelui României cu omologul american, la 7 mai 2024, precum şi vizita în SUA din luna decembrie 2023 a prim-ministrului român şi întâlnirile acestuia cu membri ai Administraţiei SUA şi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri american. A fost exprimat interesul comun pentru continuarea dezvoltării Parteneriatului strategic România – SUA, în toate dimensiunile acestuia.

„Ministrul Afacerilor Externe român a prezentat evaluările naţionale privind evoluţia situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre, transformată de războiul de agresiune lansat de Rusia împotriva Ucrainei şi de acţiunile coordonate ale contestatarilor ordinii internaţionale bazate pe reguli într-un punct de inflexiune geostrategică. A subliniat, în context, necesitatea de a continua abordarea transatlantică unitară şi coerentă în gestionarea riscurilor şi ameninţărilor curente şi de perspectivă, cu originea în zona Mării Negre. A semnalat importanţa acordată de România elaborării de către SUA a Strategiei actualizate privind Marea Neagră şi disponibilitatea autorităţilor române de a coopera în punerea în practică a obiectivelor comune vizând securitatea, dezvoltarea şi interconectarea acestei arii”, precizează MAE.

Ministrul Luminiţa Odobescu a transmis aprecieri pentru angajamentul dovedit de SUA, în cadrul NATO şi în plan bilateral, pentru consolidarea securităţii aliaţilor estici, inclusiv România. Ea a prezentat eforturile României ca răspuns la războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, vizând securitatea regională, securitatea aprovizionării cu energie, menţinerea deschisă şi diversificarea rutelor de export spre pieţe terţe pentru produsele ucrainene.

Cu referire la priorităţile pe termen scurt, ministrul Odobescu a reiterat interesul României pentru progrese rapide în ceea ce priveşte măsurile de consolidare unitară şi coerentă a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic al NATO, precum şi în privinţa sprijinului pentru partenerii vulnerabili, cu accent pe întărirea rezilienţei acestor state. A subliniat în context importanţa prezenţei militare a SUA în regiune şi a reiterat interesul României de a găzdui pe termen lung trupe americane, arată MAE.

De asemenea, ministrul Odobescu a încurajat o participare economică sporită a SUA în România, din perspectiva cadrului stabil oferit de apartenenţa ţării noastre la UE, NATO şi, în viitor, la OCDE, precum şi în pregătirea unui proces substanţial de reconstrucţie a Ucrainei, pentru care România oferă companiilor americane avantajul unei poziţionări geografice şi al unui mediu de afaceri favorabil.

Programul Visa Waiver

Cei doi demnitari au trecut în revistă progresele în pregătirea includerii României în Programul Visa Waiver şi au reconfirmat angajamentul pentru o cooperare strânsă în vederea atingerii acestui obiectiv în cel mai scurt timp posibil, se mai arată în comunicatul citat.

În marja întrevederii, ministrul Odobescu şi secretarul de stat Blinken au semnat un Memorandum de înţelegere privind combaterea dezinformării (Countering Foreign State Information Manipulation).

„Memorandumul de înţelegere privind combaterea dezinformării afirmă intenţia României şi a Statelor Unite ale Americii de a coopera, în baza valorilor democratice comune, în combaterea fenomenului dezinformării prin: consultări periodice între părţi; dezvoltarea şi implementarea coordonată a unor strategii şi iniţiative în domeniu; consolidarea capacităţilor; promovarea aportului presei independente, al societăţii civile şi al mediului academic în combaterea dezinformării, respectiv prin abordări coordonate în cadrul organizaţiilor internaţionale”, precizează MAE.

Distribuie știrea