Învaţă România – Profi de nota 10 | Gheorghe Sarău, profesorul care îi învață pe rromi limba literară Rromani

Profesorul Gheorghe Sarău este românul care care i-a reînvăţat pe rromi, după 1990, Limba Rromani, lucru recunoscut chiar de comunitatea rromă din ţara noastră. A pus şi bazele unicei secţii de profil la Facultatea de Limbi Străine a Universităţii din Bucureşti. A crezut în ideea de a crea generaţii de profesori de Limba Rromani care să meargă apoi în comunităţile lor şi să îi înveţe carte pe copiii rromi, oprind declinul acestei culturi. La împlinirea a 30 de ani de la înfiinţarea structurii educative, se poate spune că planul său a dat roade.

24 Octombrie 2022, 20:58 Știrile TVR |

Cu un calm imperturbabil și cu privirea blândă, profesorul Gheorghe Sarău a ținut în fața asistenței un adevărat curs de istorie despre evoluția acestui domeniu în diverse țări. Universitatea din București e a treia din lume, după cele din Paris și Praga, unde Limba Rromani e studiată. Drumul n-a fost însă lin, ci presărat cu obstacole și cu prejudecăți.

Foștii săi studenți, dar și profesorii care i-au stat alături de-a lungul timpului, în cadrul Secției de Limba Rromani, s-au reunit în sala de festivității a Facultății de Limbi Străine a Universității din București. O tânără absolventă a venit la festivitate îmbrăcată tradițional.

Foștii studenți recunosc că în comunitățile lor nu vorbeau limba Rromani, și că abia în facultate și-au descoperit rădăcinile. Rememorează mai ales sfaturile primite de la mentorul lor.

Povestea apropierii lui Gheorghe Sărau de limba Rromani a început încă din anul IV de facultate, când își pregătea lucrarea de licență. În Biblioteca Academiei a găsit, din întâmplare, câteva cărți, printre care un vocabular și o gramatică, toate de peste un secol, despre cultura rromilor. În acel moment nu bănuia că va deschide un capitol vast al vieții sale.

Însă lingvistul a vrut să ajungă la esența Limbii Rromani, fără să ia în seama diversele influențe.

În 1991 a scris primul manual de Limba Rromani, după care învățau elevii din clasele de profil din liceele pedagogice. Profesorul a fost și în comunitățile de rromi. Primit cu uluire, el, un român, care le cunoștea limba. O limbă pe care ei înșiși o foloseau tot mai rar.

După 30 de ani de eforturi, linia educativă de Limba Rromani din Universitatea București are deja motive de satisfacție. Însă nu toți absolvenții au ajuns profesori. Ba chiar numărul lor a scăzut în ultimii ani, de la aproape 700, în 2008, la 300, în prezent.

Părinții trebuie să fie de acord ca limba Rromani să fie învățată de copiii lor. Obstacolele vin chiar din rândul comunităților de rromi.

Așa cum îi place profesorului Gheorghe Sarău să spună, cursurile de Limba Rromani ale Universității din București au creat un val al intelectualității rrome, de la educație până la cultura și știință.

Source

Distribuie știrea