Invazie de meduze pe litoral. Cercetătorul științific George Harotă: Perioada caldă a favorizat dezvoltarea lor

După invazia turiștilor, finalul de sezon aduce pe litoral invazia meduzelor! Mii de astfel de viețuitoare marine de mari dimensiuni au ajuns pe plajele de la Marea Neagră, spre dezamăgirea pescarilor, care le prind în plase. Specialiștii îi sfătuiesc pe turiști să nu atingă meduzele, pentru că au o substanță toxică care provoacă arsuri și umflături la nivelul pielii. Mai multe despre această situație aflăm de la George Harcotă, cercetător științific la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină Grigore Antipa.

14 Septembrie 2021, 19:37 (actualizat 14 Septembrie 2021, 19:56) |

Mii de meduze au ajuns, în ultimele zile, pe malul mării. Viețuitoarele, colorate cu albastru sau maro, au dimensiuni mari și îi determină pe amatorii de înot să se gândească de două ori înainte să intre în apă.

Unele meduze au diametrul de 30 de cm și o greutate ce depășește jumătate de kilogram. Chiar dacă atrag atenția turiștilor, aceștia nu ar trebui să le atingă, pentru că pot provoca disconfort și, în unele cazuri, chiar alergii.

Exemplarele din specia Rhizostoma pulmo au formă de clopot și sunt cele mai mari meduze din Marea Neagră. De obicei, acestea ajung toamna, în număr foarte mare, pe plajele românești, din cauza curenților puternici care le împing spre uscat.

Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța: Atunci când apa este curată, se multiplică alge, microbionți, pe care meduzele le consumă. Este un indicator de ape curate.

În ultimele zile, cele mai multe meduze au apărut pe plajele din Năvodari, iar turiștii sunt nemulțumiți de disconfortul pe care acestea îl creează.

În alte mări, diametrul meduzelor din această specie poate ajunge chiar la un metru.

Source

Distribuie știrea