Investițiile străine non-UE, sub lupa SRI și SIE. Va fi înființată Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe, iar punctele de vedere ale serviciilor de informații vor cântări greu în decizii

Serviciile secrete româneşti vor avea un cuvânt de spus legat de cine poate investi sau nu în România, inclusiv în cazul licitaţiilor publice la care vor participa investitori străini din afara spaţiului Uniunii Europene. Măsura vine ca efect al complicaţiilor din proximitatea ţării noastre, provocate de invazia Rusiei în Ucraina. Decizia guvernului poate avea şi efecte nocive asupra pieţei libere economice, cred specialiştii.

17 Aprilie 2022, 21:43 Știrile TVR |

Orice investiție de peste 2 milioane de euro care vine din afara spațiului european va trebui avizată de o nouă structură. Așa a decis guvernul, prin ordonanță de urgență.

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al guvernului: „Va fi înființată Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe – CISD – care va fi formată din reprezentanți ai ministerelor de resort cu atribuții în domeniu, autorizarea investițiilor străine directe care vin din afara spațiului european urmând a se face prin decizia președintelui Consiliului Concurenței, după ce, în prealabil, este obținut avizul acestei comisii”.

SRI și SIE nu vor avea drept de vot în viitoarea structură, dar punctele lor de vedere vor cântări greu în deciziile pe care acest comitet le va lua.

Comisiile parlamentare care controlează activitatea celor două servicii de informații susțin măsura. Unii recunosc că, la licitații, ar putea fi favorizate firme americane sau din state prietene cu țara noastră.

Nicu Fălcoi, senator PSD, membru al Comisiei de control a SIE:Tot timpul şi în orice ţară din lumea asta există o oarecare favorizare a investitorilor care vin dintr-o zonele friendly cu ţara respectivă. (…) Este pur şi simplu un aviz pe care cele două instituţii îl dau pentru investiţiile majore (…) pentru că se pot strecura şi alte interese în astfel de investiţii„.

Mihai Weber, deputat PSD, preşedintele Comisiei de control a SIE: „Categoric, contextul actual a schimbat şi modul de abordare. (…) Trebuie să ne luăm toate elementele necesare, astfel încât să blocăm orice fel de acţiune necuvenită, ostilă din partea unor entităţi„.

Riscurile intervenției SRI și SIE pe piața economică sunt însă mari și ar trebui limitat rolul acestora, susțin specialiștii.

Hari Bucur Marcu, analist pe probleme de securitate: Dacă această măsură se aplică doar celor care sunt supuşi sancţiunilor de către statul român, cutărică încearcă să investească în România prin interpuşi și SIE şi SRI se pricep să găsească acești interpuşi. Întrebarea este de ce ar trebui să primească misiune în domeniul pieţei libere, de ce ar trebui să am security clearance de la SRI?„.

SRI și SIE vor avea un punct de vedere și în cazul investițiilor din presa cu capital străin, chiar dacă sunt mai mici de 2 milioane de euro, argumentul fiind acela că, prin natura sau efec­tele sale potenţiale, pot avea impact asu­­pra securităţii sau ordinii pu­blice.

Source

Distribuie știrea