Iordanul și udatul Ionilor, tradiţii multiseculare. Cum întâmpină sărbătoarea tinerii din Argeș și cei din Mărginimea Sibiului

Sărbătoarea Sfântului Ioan vine însoţită de o pleiadă de tradiţii unice pentru fiecare regiune în parte. În Argeş, tinerii merg cu iordanul, adică se duc pe la case şi stropesc gazdele cu agheasmă ca să aibă belşug pentru noul an. Iar în Mărginimea Sibiului, gospodarii sunt purtaţi prin sat în care împodobite şi udaţi cu apa din râu ca să fie feriţi de boală.

07 Ianuarie 2022, 17:22 (actualizat 07 Ianuarie 2022, 19:20) |

În satul Tălmacel din Mărginimea Sibiului, Ionii și Ioanele au fost astăzi la mare cinste. Dis de dimineață toată suflarea satului s-a pregătit  de sărbătoare, iar junii și junele au îmbracat costumele populare moștenite din bătrâni.

Fetele au purtat catrițele înflorate, iar feciorii costume colorate, zurgălăi și căciuli din blană de miel.

Și animalele care trag carele au fost pregătite încă de la primele ore ale dimineții.

Apoi alaiul a pornit prin tot satul pentru a atrage lumea spre râul care străbate comuna.

În această zi, potrivit tradiției, gospodarii care poartă numele sfântului prooroc, sunt scufundați cu picioarele în apele râului care străbate localitatea.

Și în Argeș, tinerii au ieșit cu Iordanul. Potrivit tradiției, după sfințirea Agheasmei Mari de Bobotează, preotul alege un vătaf al cetei, dându-i Crucea, căldărușa și buchetul de busuioc, cu care să stropească gospodarii.

La sfârșitul iordănitului, tinerii returnează preotului Crucea, căldaruşa și busuiocul până anul următor, când o altă ceată este desemnată să ducă tradiția mai departe.

Source

Distribuie știrea