Isărescu: România nu mai este pe locul 1 la creșterea inflației în UE. Mai sunt 7-8 țări înaintea noastră. Când ești cu războiul la poartă, discuțiile devin mai mult sau mai puțin teoretice

Creșterile prețurilor sunt o urmare a creșterii costurilor de producție și la energie. Este un fenomen global cauzat de realitatea economică, financiară și politică, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Schemele de compensare au ajutat ca inflația să nu fie și mai mare de 14 la sută. Susține Isărescu. „Inflația nu este tranzitorie și va dura mai mult deoarece în spatele ei este un factor major, costul energiei’ a mai adăugat guvernatorul Mugur Isărescu citând poziția Băncii Centrale Europene.

12 Mai 2022, 12:21 (actualizat 12 Mai 2022, 12:42) Știrile TVR |

BNR a majorat prognoza de inflaţie la 12,5% pentru finalul anului 2022

Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 12,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 6,7 pentru sfârşitul anului viitor, potrivit datelor prezentate joi de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

BNR estima în februarie 2022 o inflaţie de 9,6% pentru finalul acestui an şi de 3,2% pentru 2023.

Conform BNR, pe termen mediu presiunile inflaţioniste asociate costurilor de producţie sunt anticipate a se diminua gradual, dar efectele acestora vor persista pe o perioada de 12 luni la nivelul ratei anuale a inflaţiei IPC.

”Când ești cu războiul la poartă, cu un șoc energetic de o asemenea amploare, cred că discuțiile devin mai mult sau mai puțin teoretice”

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a mai spus că România nu mai este pe locul 1 la creșterea inflației în UE. Avem vreo 7-8 țări înaintea noastră, incluziv țări din zona Euro, a arătat Isărescu.

Avem un fenomen practic, cel puțin european, dacă nu global. Tendința este generalizată atât la nivel european cât și la nivel global. Dacă ne consolează cu ceva, România nu mai este pe locul 1 la creșterea inflației în UE. Avem vreo 7-8 țări înaintea noastră, incluziv țări din zona Euro, nu mă refer doar la țările baltice, toate au inflație semnificativ mai mare ca a noastră. Este vorba și de Cehia, în mod curios și Olanda. Nici Germania vestită pentru fobia pe acre o au la inflație, nu stă mult mai bine. În general intervenția statului într-o economie de piață are multe semne de întrebare. Când ești cu războiul la poartă, cu un șoc energetic de o asemenea amploare, cred că discuțiile devin mai mult sau mai puțin teoretice.

Source

Distribuie știrea