Israelul „este pregătit să facă ceea ce este necesar” după atacurile masive cu drone și rachete din partea Iranului. 300 de drone și rachete iraniene au fost doborâte cu ajutorul SUA. Iranul promite un răspuns și mai dur în cazul ripostei israeliene

Iranul a lansat sâmbătă noaptea un atac major „fără precedent” asupra Israelului, cu peste 300 sute de drone, rachete de croazieră și rachete balistice. Este pentru prima oară când Iranul atacă direct Israelul. Armata israeliană și SUA spun că aproape toate proiectilele care au vizat Israelul au fost doborâte. Cele mai multe rachete dintre cele 300 lansate de Iran au fost interceptate în afara granițelor Israelului, spune purtătorul de cuvânt al IDF. SUA, Marea Britanie și Iordania au doborât drone iraniene lansate spre Israel. Cabinetul de război al Israelului a informat că va exista un răspuns la atacul Iranului în 24 de ore. SUA au anunțat că nu se vor implica și nu vor sprijini nicio ofensivă împotriva Iranului. Iranul a avertizat Israelul cu privire la un atac mai dur dacă statul evreu va riposta împotriva atacului cu drone și rachete al Teheranului. Israelul și vecinii săi și-au închis spațiul aerian pe timpul nopții.

ACTUALIZARE Turcia a cerut duminică Teheranului să evite o „nouă escaladare” după ce Israelul a fost vizat în cursul nopţii de atacuri iraniene, a declarat o sursă diplomatică turcă, potrivit AFP.

„Ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, a avut astăzi o convorbire la telefon cu omologul său iranian (…) şi a spus că nu dorim o nouă escaladare în regiune”, a declarat sursa, vorbind sub condiţia anonimatului.

ACTUALIZARE Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a solicitat o reuniune a miniștrilor afacerilor externe ai UE marți pentru a discuta despre atacurile Iranului împotriva Israelului. „Obiectivul nostru este să contribuim la detensionarea situației și la securitatea regiunii”, a scris Borrell pe rețeaua X.

ACTUALIZARE Armata israeliană spune că a lovit o unitate importantă Hezbollah din Liban, ca răspuns la bombardarea teritoriului israelian.

Citește și: Atac masiv cu drone si rachete al Iranului asupra Israelului. Majoritatea rachetelor, interceptate în afara granițelor țării. Israelul spune că va exista un răspuns. SUA nu se vor implica în nicio ofensivă împotriva Iranului

ACTUALIZARE Israelul îşi cântăreşte cu atenţie acţiunile după atacul fără precedent al Iranului asupra teritoriului său, a declarat ministrul israelian de externe Israel Katz, într-un interviu pentru postul de radio al armatei israeliene, informează dpa și Agerpres. „Noi am spus: dacă Iranul atacă Israelul, noi vom ataca Iranul. Şi această afirmaţie este încă valabilă”, a spus Katz.

Cabinetul de război al Israelului s-a reunit la ora locală 15:30 (12:30 GMT) pentru a discuta în privința unui răspuns la atacul cu drone și rachete lansat de Iran peste noapte, a declarat un oficial israelian.

Miniștrii lui Netanyahu au votat în miezul nopții să delege această decizie cabinetului de război, format din Netanyahu, ministrul apărării Yoav Gallant și Benny Gantz, un oponent al lui Netanyahu care s-a alăturat guvernului ca ministru fără portofoliu după atacul Hamas din 7 octombrie.

Israelul şi ţările aliate „au dejucat” atacul iranian împotriva teritoriului său şi au interceptat „99% dintre tirurile” cu rachete şi drone, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al armatei israeliene.

„Atacul iranian a fost dejucat (…). Am interceptat 99% dintre tirurile asupra Israelului”, a declarat contraamiralul Daniel Hagari într-o alocuţiune televizată, după un atac masiv întreprins de Iran, în timpul căruia acesta a lansat peste 200 de drone şi rachete în direcţia Israelului.

Nicio dronă, nicio rachetă „nu a pătruns pe teritoriul Israelului”, în timp ce doar câteva rachete balistice „au pătruns şi au lovit uşor baza de la Nevatim„, a continuat contraamiralul. „Baza este în continuare activă şi pistele sunt utilizate pentru aterizări şi decolări„, a subliniat el.

Baza rămâne pe deplin operațională”, a mai spus Hagari adăugând că o fetiță a fost rănită în atac.

Toate dronele și rachetele de croazieră lansate de Iran au fost interceptate înainte de a intra în spațiul aerian israelian, precum și majoritatea celor 120 de rachete balistice, a spus el.

„Rachete balistice, au fost un număr mic, un număr cu o singură cifră, au căzut în bază și în jur”, a spus el într-o conferință de presă duminică dimineață. „O lovitură directă cu daune minore care nu afectează cu nimic funcționarea bazei.”

Fetița este internată la terapie intensivă în spital din cauza rănilor grave provocate de schije după atacurile iraniene, a spus Hagari, adăugând că până acum nu există alte informații despre pagube sau victime.

Hagari a descris folosirea rachetelor balistice ca un „factor escalator”. Întrebat despre opțiunile Israelului pentru un răspuns ofensiv, el a spus că Israelul are planuri și ia în considerare opțiunile sale.

„Avem planuri, situația este încă în curs. Evaluăm situația, arătăm cabinetului planurile noastre și suntem gata să facem ceea ce este necesar pentru apărarea Israelului”.

„Vreau să-mi arătați o altă țară care se confruntă cu peste 110 de rachete balistice și drone”, a spus el. „Cred că Iranul a vrut să obțină rezultate și nu a obținut rezultate. Rachetele balistice sunt un factor de escaladare. Și când au folosit aceste cifre, au dorit rezultate mai semnificative decât ceea ce s-a întâmplat.”

CITEȘTE ȘI: Armata israeliană confirmă că peste 300 de drone și rachete au fost lansate asupra Israelului. IDF: Am interceptat 99 la sută

Împreună cu SUA şi alţi parteneri, am reuşit să apărăm teritoriul statului Israel„, a declarat la rândul său ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant, precizând că „au fost cauzate foarte puţine pagube„, acesta fiind „rezultatul operaţiunilor remarcabile ale forţelor de apărare israeliene„.

Campania nu s-a încheiat încă”, a amintit ministrul, după ce a avut o reuniune de urgenţă cu responsabili ai apărării israeliene.

EXCLUSIV Românii din Israel, sub ploaia de drone iraniene. Liviu Lieberman: ”Oamenii au năvălit în supermarketuri”

Situația din Israel, duminică dimineața, a fost relatată, la TVR INFO, de Liviu Lior Lieberman, cetățean israeliano-român, care locuiește într-o suburbie a Tel Aviv-ului. După atacul masiv cu drone, de sâmbătă noaptea, situația s-a mai calmat în Israel, a afirmat el, aeroportul s-a redeshis, dar oamenii încă stau cu frică.

Iranul a avertizat Israelul cu privire la un atac mai dur dacă statul evreu va riposta împotriva atacului cu drone și rachete al Teheranului, adăugând că Washingtonul a fost avertizat să nu sprijine acțiunile militare israeliene, potrivit The Guardian.

„Răspunsul nostru va fi mult mai mare decât acțiunea militară din această seară, dacă Israelul va riposta împotriva Iranului”, a declarat șeful de stat major al forțelor armate, generalul Mohammad Bagheri, la televiziunea de stat iraniană.

Distribuie știrea