Giorgia Meloni, al cărei partid, Fraţii Italiei (Fratelli d’Italia, FDI), s-a clasat pe primul loc la alegerile legislative desfăşurate ieri în Italia, a revendicat conducerea următorului guvern. „Fraţii Italiei” a obţinut între 22% şi 26% din voturi, iar partenerii săi de coaliţie, Liga lui Matteo Salvini şi partidul conservator Forza Italia al lui Silvio Berlusconi, au câştigat între 8,5% şi 12,5%, respectiv între 6 şi 8% din voturi.
„Italienii au transmis un mesaj clar în favoarea unui guvern de dreapta condus de Fratelli d’Italia”, a spus Meloni într-un scurt discurs la Roma.
„Vom guverna pentru toţi” italienii, a promis ea.
Giorgiei Meloni, admiratoare a fostului dictator Mussolini, va deveni prima femeie premier din Italia într-o coaliție de dreapta. Vrea să guverneze 5 ani și respinge orice sugestie conform căreia partidul său ar fi nostalgic după epoca fascistă.
Giorgia Meloni are 45 de ani și este președinta Partidului Frații Italiei, o formațiune care a obținut la alegerile din 2018 puțin peste 4% din voturi.
A fost crescută de o mama sa într-un cartier muncitoresc al Romei, după ce tatăl ei le-a abandonat.
În autobiografia ei de anul trecut, „Eu sunt Giorgia”, a mărturisit că și-a găsit o nouă familie la 15 ani, când s-a alăturat unei secții de tineret a Mișcării Sociale Italiene, formațiune creată de susținătorii dictatorului fascist Benito Mussolini.
Meloni a câștigat primele alegeri locale la 21 de ani și a devenit cel mai tânăr ministru al Italiei, la 31 de ani, când a primit portofoliul Tineretului în guvernul Berlusconi din 2008.
La sfârşitul lui 2012, obosită de disensiunile care măcinau dreapta, a fondat partidul „Frații Italiei” cu dizidenți din partidul lui Berlusconi, alături de care se regăsește acum într-o coaliție de dreapta.
Într-o analiză Reuters se arată că a reușit să-și dinamizeze partidul de extremă dreapta, să câștige popularitate speculând problemele și frustrarea unor italieni nemulțumiți de viața scumpă și de anumite linii promovate de Bruxelles.
Noul Parlament italian va avea 600 de mandate, mai puține decât în actuala legislatură. Acum sunt 945 în total – deputați și senatori. Reducerea numărului de parlamentari s-a făcut în urma unui referendum.
CITEȘTE ȘI:
Articole pe aceeaşi temă