Italienii vor să îi păstreze în Peninsulă pe românii stabiliți acolo. Lipsa forței de muncă și îmbătrânirea populației determină autoritățile să atragă familiile de români prin serviciile oferite de comunitățile în care locuiesc. În același timp, tot mai mulți conaționali se gândesc să se întoarcă acasă, cu speranța că lucrurile s-au schimbat în bine şi în România.
Cătălina este din Măcin, Tulcea, și se află în Italia de aproape 20 de ani. A făcut cursuri de manichiură și s-a specializat în unghii cu gel. Acum se gândește să se întoarcă în țară pentru a-și deschide propriul salon.
Eu zic că tot mai bine stai la tine acasă. Consider că orice ai face, tot român rămâi. M-am gândit să îmi deschid ceva acasă dacă mă întorc, e o meserie foarte căutată în țară, am prietene care fac același lucru. Eu zic că se câștigă mult mai bine la noi acasă, spune Cătălina.
Cosmin Lotreanu – consulul general al României la Trieste: Există un interes față de România, față de țara mamă, și pentru că lucrurile s-au schimbat și acasă, și pentru că imigrarea nu mai înseamnă ce însemna 20-25-30 de ani în urmă.
De cealaltă parte, italienii vor să păstreze străinii care muncesc în Peninsulă, pentru că natalitatea scade tot mai mult. Dacă în 2014 erau 60 de milioane de italieni, ONU estimează că peste două generații, populația Italiei se va înjumătăți. În acest moment, 10 la sută din forța de muncă este asigurată de străini.
Pierpaolo Roberti – consilier regional Friuli: A pornit deja o cursă în a păstra forța de muncă necesară pentru a funcționa mai departe industria, pentru economie în general. E clar că și România, care este și a fost o țară cu o migrație foarte mare în ultimii ani, cu siguranță va trebui să își facă niște calcule în această privință și să ia măsuri să readucă oamenii acasă.
Dorino Favot – președinte Asociația Națională a Primăriilor: Românii care s-au integrat bine în Italia ar fi păcat să se întoarcă în țara lor. S-au integrat foarte bine pe piața muncii în primul rând, pentru că sunt competențe pe care le-au dobândit doar în România, dar și din punct de vedere social.
Primăriile din orașele în care sunt mulți cetățeni străini încearcă să îi păstreze, oferind condiții bune de școlarizare pentru copii și asigurând servicii sociale de calitate.
Conform Institutului Național de Statistică italian, în Peninsulă sunt rezidenți acum un milion de români, dar numărul lor este în continuă scădere încă din 2016, când erau cu 100 de mii mai mulți.
CUVINTE CHEIE
Articole pe aceeaşi temă