Japonezii comemorează 79 de ani de la primul atac nuclear din istorie, cel de la Hiroshima

Se împlinesc astăzi 79 de ani de la lansarea primei bombe atomice în scop ofensiv: bomba de la Hiroshima. Următoarea a fost la numai câteva zile, pe 9 august 1945, la Nagasaki. Japonia comemorează cele 2 tragedii – dar de fapt, aceste comemorări sunt un semnal pentru toată lumea.

Pe 6 august 1945, americanii au lansat primul atac atomic din istorie împotriva civililor. Bomba a explodat la ora locală 8.15 minute și un întreg oraş, Hiroshima, a dispărut de pe hartă. Peste 140 de mii de oameni au murit la Hiroshima. Trei zile mai târziu o soartă similară avea și orasul Nagasaki.

Bomba de la Hiroshima a provocat în ziua în care a fost lansată şi în săptămânile următoare 140.000 de morţi. Trei zile mai târziu, o a doua bombă atomică americană a lovit oraşul Nagasaki, provocând moartea a circa 74.000 de persoane la faţa locului şi, ulterior, ca efect al radiaţiilor. La 15 august 1945, Japonia şi-a anunţat capitularea.

În cadrul ceremoniei de la Hiroshima au fost rostite numele unora dintre miile de oameni care au murit instantaneu la explozia bombei. Exact la ora 8 și un sfert dimineața, ora în care a avut loc atacul, a fost bătut un clopot în memoria victimelor.

Fumio Kishida, premierul Japoniei: Japonia, ca singura țară lovită de arme nucleare în timpul unui război, își asumă ca misiune să continue eforturile de a avea o lume fără arme nucleare.

La ceremonia la care au participat peste 50 de mii de oameni, inclusiv mai mult de 100 de ambasadori, premierul Kishida a amintit momentul crucial în care se află acum lumea – inclusiv pericolul nuclear.

Fumio Kishida, premierul Japoniei: Dezarmarea nucleară devine o provocare și mai mare, mai ales în contextul amenițărilor nucleare proliferate de Rusia. Dar nu trebuie să oprim pașii către o lume fără arme nucleare, chiar dacă drumul înainte este foarte dificil.

Pe 26 iulie 1945, Aliații îi cereau Japoniei, aliata Germaniei naziste, să se pledea necondiționat. Imperiul soarelui-răsare a refuzat. Pe 6 august, un bombardier american lansa prima bombă nucleară, la Hiroshima. Aproape un sfert de milion au murit în anii următori din cauza radiațiilor.

Războiul Rece a marcat o cursă a înarmării nucleare – și lumea a ajuns în pragul războiului atomic în anii 60, în tensiunile dintre Statele Unite și URSS. De atunci au fost semnate numeroase tratate nucleare – dar recent Rusia a început să se retragă din unele din aceste acorduri.

Distribuie știrea