Japonia, jenată de vizita unuia dintre senatorii săi în Rusia. Tokyo a condamnat ferm invazia rusă din Ucraina încă de la început şi a adoptat sancţiuni împotriva Moscovei

Un senator japonez pro-rus a făcut o vizită la Moscova, o premieră de la începutul invaziei ruse în Ucraina anul trecut şi care a luat prin surprindere guvernul nipon, care a criticat marţi această iniţiativă personală, potrivit AFP.

03 Octombrie 2023, 09:27 (actualizat 03 Octombrie 2023, 09:30) Știrile TVR |

Muneo Suzuki

Ministerul rus de Externe a raportat luni o întâlnire între ministrul adjunct de externe Andrei Rudenko şi Muneo Suzuki, senator al Partidului Inovaţiei din Japonia, o formaţiune populistă de opoziţie.

„Guvernul nu a fost informat de domnul Suzuki despre vizita sa în Rusia”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Hirokazu Matsuno, într-un briefing de presă regulat.

Tokyo a condamnat ferm invazia rusă din Ucraina încă de la început şi a adoptat sancţiuni împotriva Moscovei, la fel ca aliaţii săi occidentali.

Prin urmare, Japonia îi sfătuieşte pe toţi cetăţenii săi să nu călătorească în Rusia „din niciun motiv”, a declarat ministrul japonez de Externe, Yoko Kamikawa, sugerând că acest lucru se aplică şi parlamentarilor.

„Nu suntem în măsură să comentăm motivul vizitei parlamentarului Muneo Suzuki în Rusia şi detaliile agendei sale”, a adăugat Kamikawa.

Acest membru al camerei superioare a parlamentului japonez a plecat duminică la Moscova „pentru o călătorie de inspecţie”, a declarat marţi pentru AFP secretarul său, Shinji Akamatsu, adăugând că senatorul face călătoria „în numele propriei viziuni asupra interesului naţional”.

Dar mişcarea jenează şi propriul partid, care a declarat că intenţionează să-l convoace pe Suzuki când se va întoarce pentru a oferi explicaţii.

Într-o declaraţie, Ministerul rus de Externe a subliniat „contribuţia importantă” a lui Suzuki la dezvoltarea relaţiilor ruso-japoneze, regretând în acelaşi timp că această cooperare bilaterală de lungă durată este „acum distrusă în mod deliberat” de sancţiunile împotriva Rusiei adoptate de Japonia „pentru a mulţumi Statele Unite” şi de „orientarea anti-rusă a Occidentului colectiv”.

Muneo Suzuki, în vârstă de 75 de ani, este cunoscut de mult timp ca un susţinător al consolidării relaţiilor ruso-japoneze.

El a fost, de asemenea, acuzat şi condamnat pentru corupţie la începutul anilor 2000, ceea ce l-a forţat să părăsească Partidul Liberal Democrat (LDP), principalul partid politic de guvernământ din Japonia.

Dar acest trecut sulfuros nu l-a împiedicat în anii 2010 să devină consilier diplomatic informal al premierului japonez Shinzo Abe, când acesta din urmă a căutat din nou să încălzească relaţiile cu Moscova.

Sursa: Agerpres

Source

Distribuie știrea