Jeff Bezos îl depășește pe Elon Musk în topul bogaților lumii

Jeff Bezos, fondatorul Amazon, este din nou cel mai bogat om din lume, surclasându-l pe afaceristul excentric Elon Musk în topul Bloomberg Billionaires Index, pentru prima dată din toamna anului 2021.

Musk, Arnault și Bezos și-au alternat locurile în ultimii ani în fruntea clasamentului ce măsoară averea personală pe baza schimbărilor de pe piețe, din economie și a altor rapoarte.

Luni, averea netă a lui Bezos era de 200 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg. Averea personală a lui Musk era de 198 de miliarde de dolari, iar cea a șefului LVMH, Bernard Arnault, de 197 de miliarde de dolari.

Bezos și-a acumulat o mare parte din avere de la gigantul de comerț electronic Amazon, pe care l-a înființat în 1994 din garajul său din zona Seattle. De asemenea, a fondat compania spațială Blue Origin și a cumpărat Washington Post pentru 250 de milioane de dolari.

El își revendică titlul neoficial de cea mai bogată persoană din lume într-un moment în care și-a vândut o parte din acțiunile Amazon.

Bezos a vândut acțiuni Amazon în valoare de peste 8,5 miliarde de dolari în ultimele săptămâni, o mișcare care ar putea avea motivații fiscale.

Amazon, Tesla și LVMH nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii din partea Wall Street Journal.

Calculele lui Jeff Bezos și impozitele la stat

Bezos a declarat anul trecut că se mută din Seattle în Miami pentru a fi aproape de părinții săi și de unele operațiuni ale Blue Origin. De menționat că, pentru persoanele fizice, Florida nu are impozit pe venit sau pe câștigurile de capital.

Între timp, statul Washington a majorat impozitele pentru persoanele bogate. Autoritățile au adăugat o acciză de 7% pe câștigurile nete de capital pe termen lung și acordă o scutire de 262.000 de dolari pe an. Câștigurile de capital sunt profituri din vânzarea de investiții. Curtea Supremă a SUA a decis recent să nu audieze o contestație la noua taxă a statului Washington.

Prin vânzarea acțiunilor după mutarea sa în Florida, Bezos ar fi putut economisi până la 600 de milioane de dolari pe care ar fi trebuit să le plătească statului Washington dacă nu ar fi plecat și ar fi decis totuși să vândă, au declarat avocații fiscali.

Cu toate acestea, economiile sale exacte nu au putut fi determinate fără a cunoaște valoarea inițială a acțiunilor pe care le-a vândut, a declarat Lewis Horowitz, un avocat din Seattle.

„Răspunsul mai lung este de ce în lumea asta legislativul nostru nu a putut vedea că oamenii bogați s-ar muta în afara statului pentru a evita taxa și că alți antreprenori și-ar începe afacerile în Florida, Texas și Nevada”, a spus Horowitz.

Jeff Bezos, în prezent președinte executiv al Amazon, a cumpărat anul trecut o proprietate în Miami și își petrece timpul pe superyacht-ul său de 500 de milioane de dolari, cu partenera sa, Lauren Sanchez.

Averea sa netă a crescut cu aproximativ 23 de miliarde de dolari în 2024, potrivit Bloomberg.

Averea lui Elon Musk

Între timp, averea netă a lui Musk a scăzut cu 31 de miliarde de dolari, după ce acțiunile companiei sale de vehicule electrice Tesla s-au prăbușit cu aproximativ 24% de la începutul anului.

Un judecător i-a dat o lovitură lui Musk când a anulat pachetul său salarial de la Tesla, compensație care ajungea până la 55,8 miliarde de dolari. Judecătoarea din Delaware a spus că procesul de aprobare a pachetului a fost profund viciat.

În cazul directorilor și fondatorilor, valoarea netă a veniturilor tinde să fie cel puțin parțial legată de acțiunile afacerilor lor.

Volatilitatea acțiunilor și a altor participații poate influența evaluarea bogăției lor. Stabilirea exactă a valorii nete poate fi dificilă.

Elon Musk a semnat în 2012 Giving Pledge, o campanie în cadrul căreia unii dintre cei mai bogați oameni din lume s-au angajat să doneze majoritatea averii lor unor cauze caritabile. Bezos nu a aderat la această campanie, deși a declarat că intenționează să doneze cea mai mare parte a averii sale unor organizații de caritate care luptă împotriva schimbărilor climatice și să sprijine persoanele care pot contribui la unificarea peisajului politic fracturat.

Averea netă a lui Musk, un antreprenor în serie, a depășit 300 de miliarde de dolari în 2021. În anul următor, el a achiziționat Twitter, acum X, pentru 44 de miliarde de dolari, iar în acel an a vândut acțiuni Tesla pentru a finanța achiziția companiei de social media.

Elon Musk și Jeff Bezos, rivali în spațiul cosmic

Jeff Bezos a mers în spațiu în 2021 cu una dintre rachetele sale Blue Origin.

SpaceX, compania lui Musk, a lansat multe dintre propriile sale rachete în spațiu și își aprofundează relația cu agențiile de informații și militare americane.

Musk speră ca într-o zi să colonizeze Marte. Cu ani în urmă, Bezos a dat o lovitură nu foarte subtilă acestor ambiții, spunând că aceia care vor să trăiască pe Marte ar trebui „să meargă mai întâi să trăiască pe vârful muntelui Everest timp de un an și să vadă dacă le place, pentru că este un paradis în comparație cu Marte”.

Între timp, Musk a criticat uneori Amazon, acuzând compania de o poziție de monopol.

În 2021, când Musk l-a depășit pe Bezos în clasamentul bogaților, Musk i-a trimis lui Bezos pe Twitter un emoji care arăta o medalie de argint cu numărul doi pe ea, o referire la clasamentul averilor.

Distribuie știrea