Jens Stoltenberg, la reuniunea miniştrilor apărării NATO: E nevoie de muniție în Ucraina, e un punct important pe agendă. Problema avioanelor de luptă nu e atât de urgentă acum, dar e o discuție continuă

Miniştrii apărării din statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice (NATO) se reunesc, timp de două zile (14-15 februarie 2023), la Bruxelles, pentru a trata subiectele fierbinţi pe agenda curentă a organizaţiei, printre care capacitatea de consolidare a apărării şi descurajării Alianţei şi sprijinirea Ucrainei. În prima zi, la reuniunea ministerială la nivelul Consiliului Nord-Atlantic (NAC), participă în calitate de invitat şi ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov.

14 Februarie 2023, 10:11 (actualizat 14 Februarie 2023, 10:36) Știrile TVR |

Jens Stoltenberg, la reuniunea miniștrilor apărării NATO

Războiul din Ucraina a început în 2014, iar din 2014 NATO a ajutat Ucraina, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a sosit la reuniunea de la Bruxelles a miniștrilor apărării din statele membre.  Aliații sunt conștienți că e nevoie de muniție, e un punct important pe agenda reuniunii. Problema avioanelor de luptă nu e atât de urgentă acum, dar e o discuție continuă, a adăugat oficialul.

Miniştrii apărării urmează să aprobe noi măsuri ambiţioase în ce priveşte planificarea apărării în NATO şi să răspundă modalităţilor de dezvoltare a capacităţii industriale de apărare şi de refacere a stocurilor. Se va discuta şi despre adoptarea paşilor necesari pentru protejarea infrastructurii critice subacvatice şi despre modalităţile de gestionare şi creştere a cheltuielilor destinate apărării în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, conform www.nato.int.

În prima zi a discuţiilor de la Bruxelles, are loc întâlnirea Grupului de Contact pentru apărarea Ucrainei, în deschidere susţinând un discurs secretarul american al apărării Lloyd Austin, pentru ca ulterior să se desfăşoare reuniunea ministerială propriu-zisă la nivelul Consiliului Nord-Atlantic (NAC), la care participă în calitate de invitat şi ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov.

În cea de-a doua zi a reuniunii, NAC se reuneşte şi cu participarea miniştrilor de resort din statele invitate să adere la Alianţă, Finlanda şi Suedia. La finalul reuniunii, secretarul general al organizaţiei susţine conferinţa de presă pentru prezentarea, către public, a concluziilor întâlnirii.

Secretarul general al organizaţiei Jens Stoltenberg a punctat luni,  în conferinţa de presă susţinută la Bruxelles, necesitatea continuării ”cursei logistice” subliniind că ”viteza va salva vieţi”, mai ales în ce priveşte sprijinirea cu echipament militar a forţelor armate ucrainene. Oficialul Alianţei a făcut apel public către statele membre, înaintea reuniunii, pentru urgentarea trimiterii de echipament militar astfel încât să fie transmise capabilităţi cheie de luptă înainte ca Rusia să preia iniţiativa pe câmpul de luptă.

Un subiect spinos pe agenda miniştrilor apărării din statele Alianţei îl reprezintă evaluarea posibilităţii trimiterii de avioane de luptă Ucrainei, scrie Reuters. Potrivit secretarului general al NATO, ”se discută în prezent asupra chestiunii trimiterii de avioane Ucrainei şi această temă urmează să fie abordată în reuniunea de la Bruxelles”, menţionând, totodată, că acest demers de furnizare a avioanelor de luptă către Kiev nu face NATO parte din conflict

Source

Distribuie știrea