Jens Stoltenberg (NATO): Ucraina ar trebui să aibă mai multe arme grele. Premierul polonez Morawiecki: Nu am făcut suficient pentru a sprijini poporul ucrainean, libertatea şi suveranitatea lui

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg

Da, Ucraina ar trebui să aibă mai multe arme grele“, a declarat Jens Stoltenberg în cursul unei conferinţe de presă la Haga după întâlnirea cu liderii a şapte ţări europene membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului la Nord, în ajunul unui summit important.

NATO a început să-şi “intensifice” livrările de arme către Kiev, a adăugat el, subliniind că ucrainenii sunt “absolut dependenţi de aceste livrări pentru a face faţă agresiunii brutale a Rusiei“.

Grupul de contact pentru Ucraina se reuneşte miercuri la Bruxelles cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, pentru a discuta despre o posibilă accelerare a acestor livrări de arme, în marja unei întâlniri ministeriale a NATO în capitala belgiană.

Ucraina continuă să ceară Occidentului să livreze mai multe arme şi echipament militar perfecţionat pentru a face faţă invaziei ruse şi reproşează unor ţări europene că tergiversează luarea unor măsuri.

În ajunul summitului, premierul olandez, Mark Rutte, şi omoloaga sa daneză, Mette Frederiksen, i-au primit pe Jens Stoltenberg şi mai mulţi lideri europeni, printre care şeful guvernului polonez, Mateusz Morawiecki, a cărui ţară este vecină cu Ucraina.

Nu am făcut suficient pentru a apăra Ucraina, pentru a sprijini poporul ucrainean, libertatea şi suveranitatea lui”, a declarat premierul Morawiecki în cursul aceleiaşi conferinţe de presă.

“De aceea vă îndemn (…) să faceţi mult mai mult pentru a livra arme şi artilerie Ucrainei. Au nevoie de acestea pentru a-şi apăra ţara“, a spus el, considerând că ţările occidentale şi-ar pierde “credibilitatea” dacă Ucraina ar fi în frântă de Rusia.

“Ar fi un eşec total şi un dezastru pentru Uniunea Europeană, valorile noastre şi pentru NATO“, a spus el, citat de France Presse.

Source

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Am detectat AdBlocker!

Am detectat că utilizați extensii pentru a bloca anunțuri. Vă rugăm să ne sprijiniți dezactivând acest dispozitiv de blocare a reclamelor.