Jocurile Olimpice de la Tokyo, cu o audienţă globală de peste trei miliarde de telespectatori, au fost cele mai urmărite din istorie, potrivit unui studiu elaborat la solicitarea Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) şi dat publicităţii miercuri, informează EFE.
Chiar dacă Jocurile din Japonia au înregistrat o premieră nedorită, fiind primele închise publicului, din cauza pandemiei de Covid-19, ele au oferit cea mai mare transmisie olimpică din istorie, a subliniat organizaţia cu sediul la Lausanne.
Acoperirea oficială a JO 2020, prin platformele digitale şi canalele asociate acestora, a generat 28 de miliarde de vizualizări video în total, reprezentând o creştere de 139% în comparaţie cu ediţia anterioară a Jocurilor Olimpice, cea de la Rio (2016), conform raportului.
Totodată, studiul a indică faptul că, în total, acoperirea TV disponibilă a crescut cu 33% faţă de Rio 2016, în timp ce producţia digitală a fost la rândul ei mai mare cu 34%.
„Aşa cum demonstrează studiul, aceste Jocuri Olimpice au fost un succes pentru sportivi, pentru publicul mondial şi valorile olimpice”, a declarat preşedintele CIO, Thomas Bach, care a adăugat că aceste date reflectă succesul Tokyo-2020, precum şi peisajul mediatic în schimbare şi o mai mare interacţiune a publicului tânăr cu Jocurile Olimpice.
În ceea ce priveşte boicotul diplomatic al Jocurilor Olimpice de la iarnă de la Beijing, din februarie 2022, iniţiat săptămâna trecută de Statele Unite şi căruia i s-au alăturat Marea Britanie, Australia şi Canada, în semn de protest faţă de „încălcarea drepturilor omului” de către gigantul asiatic, CIO a insistat asupra politicii sale de neutralitate.
„Neutralitatea politică a fost o valoare intrinsecă a Jocurilor Olimpice încă de la începuturi, iar în aceste momente de confruntare politică devine mai importantă ca niciodată”, a spus Bach în cursul unei conferinţe de presă. Acesta a subliniat „importanţa” acordată de CIO „participării tuturor sportivilor din ţările membre” şi faptul că organizaţia pe care o conduce doreşte să se asigure că „integritatea competiţiei nu este în pericol”.
În final, preşedintele CIO a evocat din nou situaţia jucătoarei chineze de tenis Shuai Peng, despre care există temeri legate de siguranţa sa după ce a acuzat de agresiune sexuală un înalt oficial chinez.
„Vom continua urmărirea noastră prin videoconferinţă. Prioritatea este de a-i garanta integritatea fizică, unul dintre drepturile fundamentale ale omului”, a spus Bach.
sursa agerpres