Joe Biden a semnat documentul care permite acordarea de asistență militară rapidă Ucrainei. Ce este Legea de Împrumut și Închiriere – semnificații istorice pentru “arsenalul democrației”

10 Mai 2022, 00:50 (actualizat 10 Mai 2022, 00:50) | Mihaela Carpea |

Președintele SUA, Joe Biden

Documentul îi permite lui Biden să folosească o normă din Al Doilea Război Mondial, cunoscută sub denumirea de Legea de Împrumut și Închiriere, promulgată de Franklin Roosevelt în 1941. Prin intermediul ei, se poate dispune închirierea sau împrumutarea de mijloace militare oricărei țări a cărei apărare este socotită vitală pentru apărarea Statelor Unite.

Prin această lege, Statele Unite au devenit “arsenalul democrației”. Pentru Roosevelt nu a fost o dovadă de altruism și generozitate. Era modalitatea de a contribui la înfrângerea Germaniei naziste fără a intra în război, cel puțin nu înainte ca națiunea să fie pregătită, atât militar, cât și ca opinie publică. “Cumpărăm, nu închiriem. Ne cumpărăm propria securitate în timp ce ne pregătim”, declara la acea vreme, în timpul dezbaterilor din Congres, secretarul de război Henry L. Stimson.

La scurt timp după ce a semnat legea, Roosevelt și-a folosit autoritatea pentru a furniza cantități uriașe de alimente și armament din porturile americane către Marea Britanie. Au fost trimise de la tancuri, avioane, nave, arme, materiale pentru infrastructură, până la haine, produse chimice, mâncare.

Până la finalul lui 1942 politica s-a extins, incluzând Uniunea Sovietică, China, Australia, Noua Zeelandă și guvernele în exil ale Poloniei, Țărilor de Jos și Norvegiei.

Până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Statele Unite s-au folosit de această lege pentru a oferi ajutor în valoare totală de 50 de miliarde de dolari pentru peste 30 de națiuni de pe glob.

Legea conferă acum un caracter de urgență sprijinului care poate fi furnizat forțelor armate ucrainene.

În cadrul ceremoniei desfășurate în Biroul Oval, președintele Joe Biden a declarat că “atrocitățile pe care le comit rușii sunt dincolo de orice limită”. “Prețul luptei nu este mic, dar cedarea în fața agresiunii este și mai costisitoare”, a subliniat liderul de la Casa Albă.

“Semnez un proiect de lege care oferă un alt instrument important în eforturile noastre de a sprijini guvernul Ucrainei și poporul ucrainean în lupta lor pentru a-și apăra țara și democrația în fața războiului brutal al lui Putin”, a spus Biden.

Președintele SUA i-a avut alături pe vicepreședintele Kamala Harris și pe promotorii proiectului de lege – reprezentanta republicană din Indiana, Victoria Spartz, care este și primul membru al Congresului născut în Ucraina, reprezentanta democrată din Michigan Elissa Slotkin și pe senatorul democrat din Maryland, Ben Cardin.

Biden a amintit că duminică a fost marcată Ziua Victoriei aliaților în Al Doilea Război Mondial, iar luni este Ziua Europei, aniversarea efortului de integrare care a avut drept rezultat Uniunea Europeană.

“Războiul lui Putin aduce din nou distrugerea în Europa”, a ținut să sublinieze Biden.

Proiectul ușurează modalitatea de a împrumuta sau închiria echipament militar Ucrainei. A trecut cu o majoritate bipartizană în Camera Reprezentanților și în Senat.

Potrivit inițiatorilor, legea îi oferă o mai mare autoritate președintelui Biden pentru a putea ajuta Ucraina în efortul de se apăra în fața Rusiei și reglementează modul în care Statele Unire pot să ofere mai rapid armament Kievului.

Statele Unite vor primi garanții că Ucraina va înlocui sau va restitui la o dată ulterioară bunurile primite.

Vineri, administrația Biden a anunțat un nou pachet de ajutor armat în valoare de 150 de milioane de dolari, care duce la 3,8 miliarde de dolari ajutorul total acordat Ucrainei de la declanșarea invaziei de către Rusia.

Astfel, Biden ar mai avea la dispoziție dintr-un fond de care poate dispune doar 100 de milioane de dolari pentru a ajuta Ucraina.

“Credem că, cu tot ce a anunțat președintele vineri și cele 100 de milioane care au mai rămas – și vom lucra în timp real cu ucrainenii – ne va duce până prin a treia săptămână a acestei luni, cam asta este ce anticipăm”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Administrația Biden a cerut Congresului să aprobe un pachet suplimentar în valoare de 33 de miliarde de dolari ca asistență umanitară și militară. Kirby a îndemnat Congresul să acționeze rapid.

Biden a transmis la scurt timp că este de acord cu o separare a ajutorului pentru Ucraina de o finanțare pentru COVID-19 și a cerut Congresului să voteze imediat suplimentarea ajutorului destinat Kievului “astfel încât să ajungă pe biroul meu în câteva zile”. Biden a avertizat că ajutorul actual va fi epuizat “în aproximativ 10 zile”.

Source