Joe Biden și Donald Trump, prima confruntare televizată. Detaliile organizatorice inedite ale dezbaterii

Prima confruntare televizată dintre Joe Biden și Donald Trump are loc astăzi. Este o dezbatere istorică, dată fiind tocmai calitatea candidaților – unul președinte în funcție, celălalt fost ocupant al fotoliului de la Casa Albă. Unul al căruit fiu a fost găsit vinovat într-un proces penal, celălalt candidat el însuși găsit vinovat într-un proces penal, pentru fapte săvârșite în timpul unei campanii electorale. O primă dezbatere, un prim test de anduranță şi câteva premiere. Cam așa arată această zi pentru cea mai mare democrație a lumii.

Dezbaterea din Atlanta va dura 90 de minute și va include două pauze comerciale, pe parcursul cărora membrii echipelor de campanie nu au voie să interacționeze cu proprii candidați.

S-a dat cu banul pentru a alege locul pe podium versus pledoaria de final. Staff-ul de campanie al lui Biden a ales pajura și a câștigat, iar alegerea a fost pentru plasarea președintelui pe partea dreaptă a podiumului.

Candidații nu au voie să ia pe podium fișe cu notițe gata scrise. Foarte important, în premieră, nu va exista public în studio, care să dea tonul unor eventuale reacții în rândul privitorilor de acasă. Iar cât timp un candidat îți așteaptă rândul pentru a vorbi, microfonul său va fi închis, deci nu își va putea întrerupe oponentul, ca la celelalte dezbateri prezidențiale.

Mă pregătesc pentru dezbatere preluând întrebările voastre, a subliniat Donald Trump, în cadrul unui podcast, referindu-se de fapt la mitingurile electorale. Trump ia însă pregătirile pentru dezbatere mai în serios decât lasă să se vadă. Nu urmează o schemă standard, cu membri din staff care să joace rolul lui Biden, ci i se aduc politicieni care cunosc îndeaproape domenii diverse, pentru a-i prezenta situația momentului. Temele cele mai sensibile rămân însă cele legate de verdictul istoric „vinovat” în procesul Bani contra tacere și de atacul de la Capitoliu.

Pregătirile sunt stadiul preferat al președintelui Joe Biden căruia i s-a spus toată viața că este prea tânăr pentru Biroul Oval, iar acum că este prea bătrân – după cum a glumit el însuși în discursul despre starea națiunii. Biden a mers la Camp David pentru zile de dezbateri intense, după modelul clasic al scenariilor întrebări incomode-răspunsuri ferme. Prima fază a fost însă cea a unor discuții informale, libere, cu ai și consilieri de top. 

Peter Loge, profesor, Universitatea George Washington: Presa a vorbit mult despre vârsta și rezistența lui Biden. El și Trump au aproximativ aceeași vârstă, amândoi se poticnesc adesea în propria limbă. Biden a făcut asta toată cariera sa politică. Cred că Biden vrea să arate că este viguros, că este implicat, că este stăpân pe fapte, că este un tip serios. Trump, la rândul său, vrea să demonstreze că este un lider puternic, să argumenteze că președinția sa a fost bună pentru țară și că Biden este bătrân, la extreme, inadecvat și că nu poate fi de încredere.

Dezbaterile prezidențiale live sunt precum jazz-ul, spunea Bill Clinton. Ai o linie melodică, cunoști partitura, dar trebuie să știi să și improvizezi, pentru că de aici vine momentul care convinge publicul. Următoarea dezbatere este programată pe 10 septembrie și va fi găzduită de ABC News.

Distribuie știrea