Josep Borrell acuză Israelul că provoacă foamete în Gaza

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat luni că Israelul provoacă foamete în Gaza şi foloseşte foametea ca armă de război, o acuzaţie respinsă de ministrul de externe israelian, Israel Katz, relatează Reuters.

„În Gaza nu mai suntem în pragul foametei, suntem într-o stare de foamete, care afectează mii de oameni”, a declarat Borrell la deschiderea unei conferinţe privind ajutorul umanitar pentru Gaza la Bruxelles.

„Acest lucru este inacceptabil. Foametea este folosită ca armă de război. Israelul provoacă foamete”, a spus el.

Ca reacţie, Katz i-a cerut lui Borrell să „înceteze să atace Israelul şi să recunoască dreptul nostru la autoapărare împotriva crimelor Hamas”.

Într-o postare pe reţeaua de socializare X, Katz a scris că Israelul a permis „ajutor umanitar extins în Gaza pe cale terestră, aeriană şi maritimă pentru oricine doreşte să ajute”, dar că ajutorul a fost „perturbat violent” de militanţii Hamas cu „colaborarea” UNRWA, agenţia de ajutor a ONU.

În acelaşi timp, Borrell s-a declarat încrezător că UE va ajunge luni la un acord pentru a impune sancţiuni atât Hamasului, cât şi coloniştilor israelieni violenţi din Cisiordania.

„Se pare că astăzi toţi vor fi de acord să impună sancţiuni atât Hamasului, cât şi coloniştilor violenţi care îi hărţuiesc pe palestinienii din Cisiordania”, a declarat el presei înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe din UE la Bruxelles.

UE este aproape de a conveni asupra sancţiunilor împotriva coloniştilor israelieni care îi atacă pe palestinienii din Cisiordania, după ce Ungaria a semnalat că renunţă la opoziţia sa, au declarat vineri diplomaţi europeni.

În timp ce o mare parte a atenţiei internaţionale s-a concentrat asupra asaltului transfrontalier al Hamas dinspre Gaza şi asupra războiului ulterior al Israelului de acolo, oficialii europeni şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea tot mai mare cu privire la creşterea violenţei împotriva palestinienilor din Cisiordania.

Dar cele 27 de state membre ale UE au ajuns cu greu la o înţelegere asupra sancţiunilor împotriva celor responsabili, chiar şi după ce Statele Unite şi Marea Britanie au impus astfel de măsuri.

Unele state membre ale UE apropiate de Israel, cum ar fi Germania şi Austria, au declarat că sunt pregătite să aprobe sancţiuni împotriva coloniştilor violenţi după ce au fost impuse mai multe măsuri împotriva Hamas, gruparea militantă palestiniană.

Distribuie știrea