Judeţul Doj, ameninţat de deşertificare. Zeci de mii de hectare de teren din zona de sud sunt înghiţite de nisip

Deşertificarea este o mare problemă pentru judeţul Dolj. Zeci de mii de hectare de teren din zona de sud sunt înghiţite de nisip. Fenomenul a luat amploare în ultimii ani, mai ales din cauza tăierilor de păduri şi a perdelelor forestiere.

06 Iulie 2022, 13:22 (actualizat 06 Iulie 2022, 14:29) Știrile TVR |

Doljul este numit Sahara României, pentru că mai bine de 6% din suprafaţa judeţului este în pericol de deşertificare.

O soluţie pentru stoparea acestui fenomen o reprezintă împăduririle.

Autorităţile, dar şi organizaţiile neguvernamentale, s-au implicat în astfel de acţiuni. S-au făcut paşi timizi, pe alocuri, dar au fost şi acţiuni ratate.

De pildă, în localitatea Dobroteşti, au fost plantate perdelele forestiere de protecţie, însă acestea nu s-au adaptat solului nisipos şi nu au crescut suficient de mult şi de des, încât să fie cu adevărat eficiente pentru a proteja solul de eroziune şi de alţi factori climatici dăunători.

Dispariţia pădurilor este un alt motiv pentru care Oltenia se confruntă cu deşertificarea.

Apoi, folosirea tehnicilor de agricultură intensivă, care au inclus foarte multe pesticide și fertilizatori, iar solul a devenit săturat, au dus la situaţia în care culturile agricole nu se mai pot dezvolta optim.

De asemenea, clima s-a schimbat. Regimul de precipitații nu mai este același.

Organizaţiile internaţionale avertizează că dispariţia pădurilor şi a perdelelor forestiere din zonele de câmpie ameninţă siguranţa naţională.

În următorii 30 de ani, peste 40% din teritoriul României va deveni o stepă aridă. Estimările climatologilor arată că peste 11 milioane de români vor fi afectaţi de creşterea temperaturilor, reducerea drastică a rezervelor de apă şi deşertificare.

Source

Distribuie știrea