Jumătate din consumul total de energie electrică al țării, asigurat în prima parte a zilei de duminică din surse eoliene. Export masiv de electricitate

Vântul puternic semnalat duminică are şi beneficii. Producția de energie electrică din surse eoliene a crescut semnificativ. În prima parte a zilei, producția eoliană a ajuns la 2.500 – 2.700 de MW, adică jumătate din consumul total al ţării!

18 Septembrie 2022, 15:04 Știrile TVR |

Mai mult, datorită energiei suplimentare produse, România a exportat masiv electricitate, în condițiile în care, în mod normal, este nevoită să importe, pentru că nu produce suficient pentru a acoperi consumul.

Majoritatea zonelor țării se află până la ora 20.00 sub cod galben de intensificări ale vântului. În sudul, estul, centrul teritoriului și la munte sunt înregistrate viteze în general de 55-75 km/h, iar pe creste rafalele depășesc 80-100 km/h.

Pentru funcționarea unei turbine eoliene este necesară o viteză a vântului de minimum 3 m/s și de maximum 25 m/s.

Pentru ca un parc eolian să poată fi instalat într-un anumit amplasament, trebuie îndeplinite anumite criterii:

– intensitatea vântului pe durata unui an de zile să permită o producție constantă;

– prezența în zonă a drumurilor de acces;

– prezența în zonă a liniilor de transport de înaltă tensiune din Sistemul Energetic Național (SEN) pentru a permite racordarea la acesta a parcului eolian;

– să nu existe restricții legate de mediu (zone protejate);

– terenul pe care se construiesc eolienele să suporte masa acestora (între 250 t și 350 t).

Source