Jurnalişti refugiaţi din Belarus vorbesc despre situaţia din ţara lor şi represaliile la care sunt supuşi

Barîs Hareţki, jurnalist refugiat din Belarus

Barîs Hareţki este unul dintre cei peste 300 de jurnalişti şi intelectuali belaruşi care au fost nevoiţi să fugă din ţară pentru a fi pesecutaţi.

BARÎS HAREŢKI, jurnalist din Belarus: „Toate ţările vecine înţeleg foarte bine situaţia în care este Belarus, nu trebuie să explicăm prea multe. Mai ales, criza şi conflictul cu migranţii care se desfăşoară acum reprezintă un subiect foarte sensibil pentru Polonia, Lituania şi Ucraina. Acest subiect e foarte bine înţeles de către vecini. Foarte mulţi belaruşi au părăsit ţara în ultimul an. Foarte mulţi oameni activi şi implicaţi social, încercând să se salveze de represalii şi fiind obosiţi să trăiască într-o stare permanentă de frică, au plecat din ţară. Într-o situaţie similară este şi jurnalista Glafira Juk, care a fost arestată, pentru că lucra într-o redacţie independentă care critica regimul lui Lukaşenko.”

GLAFIRA JUK, jurnalistă din Belarus: „M-au arestat în anul 2021. Eu am făcut un reportaj dintr-o sală de judecată din Belarus. Peste două săptămâni, am fost arestată, în timp ce eram într-un salon de frumuseţe, ca să-mi tai părul. Acolo au venit trei bărbaţi, mi-au arătat legitimaţiile şi mi-au spus că sunt arestată pentru că am participat la acţiuni de protest”.

Pentru reprimarea violentă a protestelor şi încălcarea drepturilor omului în timpul protestelor de după alegerile prezidenţiale de anul trecut, regimul de la Minsk al preşedintelui contestat Aleksandr Lukaşenko, a fost supus la numeroase sancţiuni din partea Uniunii Europene, ceea ce l-a determinat să declanşeze o criză a migranţilor la frontiera belarusului cu ţările blocului comunitar.

Source

Distribuie știrea