Colectiv încă doare, chiar dacă au trecut 7 ani. O simt parinţii care si-au pierdut copiii, dar și supravieţuitorii tragediei. Printre aceştia, și Alexandra Furnea, una dintre victimele incendiului, care și-a lansat aseară cartea ‘Jurnalul lui 66’. O încercare ca tot ceea ce a trăit atunci şi după, să nu mai doară. O eliberare. Atenţie, urmează detalii care vă pot afecta emoţional!
Alexandra Furnea, supravieţuitoare Colectiv: Şaizeci şi şase pentru mine este un număr simbolic, care reprezintă faptul că oricând, oricare dintre noi cei care am supravieţuit ar putea din păcate să fie a 66-a victimă.
O teamă pentru Alexandra, și un avertisment pentru întreaga societate românească.
După tragedia din Colectiv și experiența traumatizantă din Spitalul de Arși, unde a fost internată inițial, Alexandra Furnea a strâns toată suferinţa într-o carte: Jurnalul lui 66.
Alexandra Furnea, supravieţuitoare Colectiv: Sper să rămână doar o metaforă.
Alexandra s-a luptat în toţi aceşti ani. Cu rănile, cu operaţiile, cu gândurile ei, cu unii dintre oamenii întâlniţi. Să te ameninţe constant ideea că ai putea fi numărul 66 pe lista victimelor nu e simplu. Şi totuşi, găseşte motive să fie recunoscătoare.
Alexandra Furnea, supravieţuitoare Colectiv: De exemplu, pentru mine, şi acum în fiecare luni când mă trezesc şi realizez că nu e zi de băiţă, încă şi acum după şapte ani reprezintă un motiv de bucurie. Știu că nu am să mă mai întorc în cada aceea vreodată.
Cartea a fost o eliberare pentru Alexandra. Cititorului nu-i va simplu. Întâmplările sunt relatate ca şi cum s-au întâmplat ieri. E memorie vie despre un om care a fost carne vie.
Alexandra Furnea, supravieţuitoare Colectiv: Din profunzimea traumei mele am reuşit să scot în aşa fel acele imagini care erau gravate în mine şi nu se ştergeau nicicum. A fost un proces catarctic pentru mine şi mi-am dorit foarte tare să aştern pe hârtie aceste lucruri ca să creez o distanţă între mine şi acel coşmar.
Lidia Bodea, director general editură: E o lansare grea, pentru că e o lansare într-un fel paradoxală pentru mine. Vorbim despre o carte care n-ar fi trebuit să apară.
Pe 30 octombrie se vor împlini şapte ani de la incendiul din clubul Colectiv. 65 de tineri nu mai sunt.