Reacție de nervozitate la Kremlin după ce Statele Unite au confirmat că au livrat deja, Ucrainei, în secret, rachete cu rază lungă de acţiune. Acestea pot lovi ţinte la 300 de kilometri distanță. Washingtonul nu a precizat câte astfel de rachete au ajuns la Kiev, dar, potrivit unor surse, ucrainenii le-au folosit deja pentru lovituri în Crimeea.
Statele Unite au confirmat recent că au livrat Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune care au o capacitate mai mare de lovire. Unele au fost folosite de două ori până acum pentru atacarea unui aeroport din Crimeea.
Liderii de la Kiev au mulțumit Occidentului pentru ajutorul financiar și militar.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Ieri, am avut un dialog cu prim-ministrul Sunak. Și i-am mulțumit. Am vorbit în detaliu despre noul pachet. În această dimineață am revăzut toate detaliile Și mulțumim pentru acest ajutor. Este foarte important.
Eremy Hunt, ministrul britanic de Finanțe: Suntem foarte conștienți că, deși vă ajutăm cu bani și cooperare, voi sunteți cei care plătiți pentru apărarea libertății cu viața. Și nu putem uita asta.
Moscova este însă furioasă.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: SUA sunt direct implicate în acest conflict. Ei merg mai departe cu prelungirea razei operaționale a sistemelor de arme pe care le livrează. Acestea nu vor schimba fundamental rezultatul operațiunii militare speciale. Ne vom atinge obiectivul. Dar vor crea mai multe probleme pentru Ucraina.
Dmitri Peskov: Rachetele americane trimise în Ucraina nu vor schimba rezultatul războiului. Ne vom atinge obiectivul
Kremlinul a declarat joi că livrările de rachete americane cu rază lungă de acțiune (Atacms) către Ucraina nu vor schimba rezultatul războiului, ci vor crea mai multe probleme pentru Ucraina, relatează Reuters.
Președintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, crede că blocajul de pe linia frontului din Ucraina este un moment foarte bun pentru începerea negocierilor, iar o bază foarte bună ar putea fi documentele convenite de ruși și ucraineni la Istanbul. Dar există și un pericol: escaladarea conflictului.
Aleksandr Lukaşenko, președintele Belarusului: Alocarea de către SUA a 60 de miliarde de dolari pentru război este cel mai important factor de escaladare a conflictului din Ucraina. Este foarte periculos că au fost prevăzute rachete cu rază lungă de acțiune, care sunt folosite pentru lovituri în profunzimea teritoriului Rusiei, asupra rafinăriilor și a aeroporturilor, planificate de oameni influenți, toate acestea sunt planuri și acțiuni ucrainene care arată că are loc o escaladare a războiului.
Lukaşenko a avertizat cu privire la o ”apocalipsă nucleară”, dacă Rusia va continua să fie presată de Occident
Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a avertizat cu privire la o apocalipsă nucleară dacă Rusia va continua să fie presată de Occident, într-un discurs rostit joi la Minsk şi preluat de presa belarusă, potrivit DPA.
Lukaşenko a mai spus că Rusia a amplasat câteva zeci de arme nucleare în Belarus. El a avertizat astfel Occidentul să nu încerce extinderea conflictului