Ucraina vrea să creeze o „zonă tampon” şi „coridoare umanitare” în regiunea rusă Kursk, unde forţele sale au lansat o ofensivă fără precedent la 6 august, au anunţat miercuri miniştri din guvernul de la Kiev, citaţi de AFP.
„Crearea unei zone tampon în regiunea Kursk este o măsură ce vizează protejarea comunităţilor noastre de la frontieră de bombardamentele ostile zilnice”, a declarat ministrul de interne, Igor Klimenko, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
Populaţia civilă rusă din „localităţilor situate în zona operaţiunii de apărare a fost abandonată de Rusia” şi este privată de „lucrurile cele mai elementare”, a adăugat el, precizând că la Kiev sunt în curs pregătiri pentru livrarea de alimente, apă potabilă, medicamente şi produse de igienă.
Aproape simultan, vicepremierul Irina Vereşciuk a anunţat deschiderea de coridoare umanitare în aceeaşi regiune rusă în care zeci de mii de civili au fugit din calea luptelor.
Rusia mută trupe de pe frontul din Ucraina în regiunea Kursk
Moscova începe să mute trupe de pe frontul din Ucraina în regiunea Kursk, unde continuă incursiunea ucraineană, la o săptămână de la atacul surpriză. Guvernatorul regiunii Belgorod, situată la frontieră, a declarat stare de urgență din cauza atacurilor susținute ale ucrainenilor. Iar Rusia susține că a doborât peste 100 de drone ucrainene, inclusiv în Kursk, în contextul unui atac masiv asupra aerodromurilor aviației militare. A reacționat în premieră și președintele Biden, care consideră că ofensiva ucraineană în Rusia creează o adevărată dilemă pentru Vladimir Putin.
Președintele Zelenski este filmat în timp ce primește actualizări de la comandantul armatei, Oleksandr Sirski, privind situația operațiunii din Kursk, unde este stare de urgență la nivel federal. 74 de așezări se află sub control ucrainean, a anunțat seful armatei, în timp ce guvernatorul rus al regiunii a evocat 28.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Care este situația?
Oleksandr Sirski, comandantul armatei ucrainene: Unitățile ucrainene își continuă operațiunea pe teritoriul regiunii Kursk. În cursul acestei zile, trupele noastre au avansat de la un kilometru la trei, pe anumite sectoare de front. Au preluat controlul asupra a 40 de kilometri pătrați. Începând de astăzi, 74 de așezări sunt sub controlul nostru. Există lupte continue de-a lungul întregii linii a frontului. În ciuda intensității ridicate a activității de luptă, situația este sub control. Continuăm operațiunea.
Ucrainenii ridică fortificații la granița cu regiunea Kursk în așteptarea unui contraatac masiv al rușilor. Totul decurge conform planului, a spus generalul Sirski.
Moscova a început să-și retragă o parte din forțele mobilizate în estul Ucrainei pentru a bloca incursiunea ucrainenilor în regiunea Kursk din Rusia, au relatat Wall Street Journal și Politico, citând oficiali americani. Nu este clar câți militari au fost relocați, dar acest lucru pare să indice că unul dintre obiectivele operațiunii are succes.
Putin: Inamicul urmărește să-și îmbunătățească pozițiile de negociere
Potrivit ministrului lituanian al apărării, rușii au mutat trupe și din Kaliningrad, exclava sa baltică, în Kursk. Vladimir Putin: „Se pare că inamicul urmărește să-și îmbunătățească pozițiile de negociere în viitor. Despre ce fel de negocieri putem vorbi cu oameni care lansează lovituri nediscriminatorii asupra civililor, asupra infrastructurii civile și încearcă să creeze amenințări la adresa instalațiilor de energie nucleară?”
Ceea ce se întâmplă este o dilemă pentru Vladimir Putin, a caracterizat situația președintele Biden.
Reporter: Domnule președinte, ce aveți de spus despre ce se întâmplă în Rusia și Ucraina? Ați vorbit cu cineva din guvernul ucrainean?
Joe Biden, președintele SUA: Am vorbit cu echipa mea în mod regulat, probabil la fiecare 4 sau 5 ore în ultimele 6 până la 8 zile. Creează o dilemă reală pentru Putin și suntem în contact direct, contact constant cu ucrainenii. Asta e tot ce voi spune despre asta cât timp situația este activă, ok?
Și în regiunea rusă Belgorod a fost declarată stare de urgență în urma bombardamentelor ucrainene în zonele de graniță.
Din cele două regiuni au fost evacuați peste 200.000 de oameni. Rusia ia în calcul să-i mute pe unii în regiunile ucrainene ocupate.