Ţările occidentale sprijină fără rezerve Ucraina şi promit Rusiei consecinţe foarte grele în cazul unei agresiuni. Este mesajul după videoconferinţa liderilor europeni cu preşedintele american, Joe Biden. Discuţia a avut loc în timp ce Pentagonul anunţa plasarea în stare de alertă a 8.500 de militari, gata să fie dislocaţi în rândul trupelor NATO în cazul escaladării crizei.
La videoconferința securizată inițiată de Casa Albă au fost invitate să participe NATO, Uniunea Europeană și câteva țări – Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, iar de pe flancul estic doar Polonia.
Discuțiile au durat 80 de minute și au fost menite să depășească orice divergență din tabăra occidentală cu privire la atitudinea de adoptat față de Rusia.
Joe Biden, preşedintele SUA: „Este cu adevărat important. Am avut o întâlnire foarte, foarte, foarte bună, cu unanimitate de necontestat cu toţi liderii europeni. Vom vorbi mai târziu despre asta, mulţumesc.„
Presa americană a scris că, anterior, președintele Biden discutase cu oficialii săi militari de vârf despre opțiunile de creștere a numărului trupelor americane în țările baltice și în Europa de Est.
„Ne-am consultat cu aliații, am făcut planuri pentru toate scenariile. Întotdeauna am spus că ne vom întări aliații de pe flancul estic„, a subliniat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki.
În consecință, Pentagonul a anunțat că 8.500 de soldați au fost puși în stare de alertă maximă și, în caz de agresiune a Rusiei, sunt gata de plecare.
Aceste trupe, în mare parte terestre şi unităţi de sprijin, vor opera în ţările NATO din Europa de Est, dar nu şi în Ucraina.
John Kirby, purtător de cuvânt al Pentagonului: „Angajamentul nostru față de securitatea aliaților NATO, conform Articolului 5, este ferm.„
Pentagonul subliniază totuși că nu a fost luată nicio decizie cu privire la desfășurarea în afara Statelor Unite, în acest moment, a celor 8.500 de soldați plasați în alertă.
Scopul trimiterii de întăriri militare în Europa de Est ar fi pentru descurajare și să-i liniștească pe aliați și nu a existat nicio sugestie ca trupele americane să se desfășoare în Ucraina sau să ia parte la luptă.
Kremlinul consideră că noile semnale venite de la Washington „exacerbează tensiunile” și, după doar câteva ore, armata rusă a lansat o nouă serie de manevre în apropierea Ucrainei și în Crimeea anexată.
La exerciții participă 6.000 de militari și 60 de avioane de vânătoare și bombardament.
CUVINTE CHEIE
Articole pe aceeaşi temă