Ce-i rãspunzi unui tănâr care întreabă „Cum pot să devin astronaut?” Învaţă, menţine-te sănătos şi caută mereu oportunităţi. În viitor s-ar putea să fie mai multe decât ne imaginăm astăzi.
De la primele zboruri cosmice s-au lansat mesaje umaniste bazate pe speranța că cercetarea cosmică va aduce soluții la problemele pământești precum suprapopularea, războiul, poluarea sau sărăcia extremă.
Dupa 60 de ani, în ciuda fenomenalelor progrese științifice datorate experimentelor din spațiu, multe analize nu foarte optimiste spun că de la fereastra unei stații orbitale ai mai degrabă o vedere panoramică și privilegiată asupra unei implacabile degradări a Terrei sub specia umană.
Cu speranța că această predicție va fi contrazisă, explorarea spațială a luat în colimator o nouă țintă: cum ducem oameni pe Marte?
În prezent, două vehicule robotizate americane sunt active pe suprafața planetei Marte. Iar de trei luni, misiunea chineză Tianwen orbitează planeta roșie iar pe 15 mai, în urmă cu numai câteva zile, Tianwen a reușit să plaseze cu succes propriul robot pe Marte, botezat după zeul chinez al focului, Zhurong.
Asta nu e tot. Emiratele Arabe Unite au și ele un satelit pe orbita lui Marte, denumit Speranța. Toate aceste informații ne fac să credem că un om pe Marte nu ma e o chestiune de Dacă ci de Când.
În urmă cu peste 50 de ani, navele americane Apollo au dus pe Luna 12 oameni. La programul Apollo au lucrat însă aproximativ 400 de mii de oameni și au fost implicate 20 de mii de firme și universități.
Imaginați-vă ce poate face efortul conjugat al mai multor țări, într-o eră digitală, robotizată și care utilizează deja forme avansate de inteligență artificială.
Vom ajunge pe Marte. Și apoi?
EPISODUL 2– La coadă pentru Cosmos și șansa lui Dumitru Prunariu. 40 de ani de la zborul singurului român în spațiu
EPISODUL 6 – 40 de ani de la primul zbor al unui român în spațiu. Dumitru Prunariu a înființat Agenția Spațială Română
CUVINTE CHEIE
Articole pe aceeaşi temă