La Băile Tușnad au fost amplasate containere cu protecţie împotriva urşilor care caută hrană în gunoaie

Se apără de urşii gunoieri cu pubele importate din Slovacia. Se întâmplă la Băile Tuşnad. Pubelele sunt special proiectate pentru a nu putea fi deschise de animale şi au fost deja testate. Este un proiect pilot iniţiat de World Wildlife Fund România si costă 57.000 de lei. Au fost achizitionate prin Fondul Mondial pentru Natură.

Pubelele au fost deja testate în Parcul Național Tatra din Slovacia. Acum vor fi folosite şi în staţiunea Băile Tuşnad. Autorităţile locale şi-au propus să folosească metode de prevenţie bear smart. Urşii gunoieri, de exemplu, nu vor mai fi atraşi de noile tomberoane.

Noile pubele vor fi cu adevărat eficiente dacă oamenii vor respecta instrucțiunile de folosire și, mai ales, nu vor mai arunca gunoaie alături.

În Băile Tuşnad vin tot mai puţini urşi gunoieri: autorităţile au tăiat tufişurile în care se acundeau, au scos pomii fructiferi la care tânjeau animalele, iar coşurile de gunoi din staţiune sunt golite în fiecare seară. În aceste condiţii, dacă în 2021 au fost 250 de alerte, în 2023 a fost nevoie de doar 8. Iar din mesaj a fost transmis în vara anului trecut.

Stațiunea Băile Tușnad se află pe un coridor ecologic ce leagă Munții Ciucului de Munții Harghitei, pe care urșii îl folosesc ca să treacă dintr-un masiv la altul, astfel că întâlnirea omului cu aceste sălbăticiuni este inevitabilă.

În ultimii ani, însă, urșii au început să dea târcoale frecvent zonei pentru că pot găsi cu ușurință resturi de mâncare, în coșurile de gunoi sau lângă, și chiar turiști care îi hrănesc.

Distribuie știrea