João Luís Barreto Guimarães, specialist portughez în tratarea cancerului de sân și poet premiat, este un pionier în predarea poeziei alături de medicină, în scopul de a-i ajuta pe medicii stagiari să empatizeze cu pacienții lor, scrie Oliver Balch, într-un articol pentru The Guardian.
Într-o sală de curs banală, într-o după-amiază ploioasă de luni, Cândida Pereira expune cu pasiune complexitatea unui poem al politicianului-poet portughez Vasco Graça Moura. Colegii o ascultă cu atenție, în timp ce studenta din anul II se entuziasmează despre forma lirică, vocea poetică și utilizarea de către Moura a „imaginilor perceptuale” și a „tonului senzual”.
Nimic neobișnuit pentru un modul standard de poezie, probabil. Cu toate acestea, odată ce ora se va sfârși, Pereira va înlocui antologia de poezie cu manuale mai prozaice de neuroanatomie și farmacologie.
Tânăra în vârstă de 19 ani este unul dintre cei aproximativ 20 de medici stagiari de la facultatea de medicină a Universității din Porto care urmează un nou curs opțional despre fundamentele poeziei moderne.
Poezia are o capacitate unică de a-i ajuta pe studenți să se conecteze cu viitorii lor pacienți
În cultura din ce în ce mai tranzacțională a asistenței medicale din zilele noastre, inițiativa semnalează o credință în prioritizarea îngrijirii centrate pe oameni.
După cum explică creatorul cursului, João Luís Barreto Guimarães, poezia are o capacitate unică de a-i ajuta pe studenți să se conecteze în mod holistic cu viitorii lor pacienți, în loc să-i vadă ca pe o problemă medicală care trebuie rezolvată.
„Din acest motiv, îi pun studieze poezii care vorbesc despre empatie, compasiune, solidaritate și alte valori umaniste similare pentru care medicii ar trebui să depună eforturi atunci când se află în fața unui pacient„, explică profesorul.
Chirurg eminent și poet premiat
El însuși absolvent al departamentului de medicină al universității, Guimarães, în vârstă de 56 de ani, este chirurg practicant de cancer de sân de trei decenii.
Cu toate acestea, atunci când nu este în sala de operații pentru a salva vieți, el se află acasă, la birou, unde își scrie propriile poezii.

„Pace pentru Ucraina. Democraţie pentru Ucraina. Libertate pentru Ucraina!” Helen Mirren a recitat o poezie ucraineană la un priveghi organizat la Londra
Actriţa britanică Helen Mirren, vizibil emoţionată, a recitat o poezie compusă de unul dintre cei mai apreciaţi scriitori ucraineni, joi seară, la Londra, în cadrul unui priveghi organizat în Trafalgar Square, laun an de când Rusia a declanşat războiul în Ucraina, transmite The Independent.
Autor a 10 colecții publicate, în 2022 a primit premiul Pessoa din Portugalia, în semn de recunoaștere a contribuției sale la dezvoltarea artei.
Să tai cuvinte în timpul editării este „un pic ca și cum aș elimina o tumoare cu bisturiul”
La prima vedere, cele două pasiuni ale medicului-poet au puține lucruri în comun. Căutarea unei legături între cele două îl face să recurgă la metafore: tăierea cuvintelor în timpul editării, reflectă el, este „un pic ca și cum aș elimina o tumoare cu bisturiul”.
Guimarães se asigură că fiecare curs are cel puțin câteva poeme care au legătură cu medicina.
Lista de lectură a cursului include o serie de poeți-medici notabili, printre care Júlio Dinis (chirurg portughez), William Carlos Williams (pediatru american), Gottfried Benn (patolog german) și Miroslav Holub (imunolog ceh).
Poeziile cu scenarii medic-pacient sau despre medii familiare din domeniul sănătății oferă studenților o punte de legătură ușoară cu studiile lor de zi cu zi.
La fel ca în cazul unei poezii, fiecare pacient este unic
Trebuie să ne amintim de persoana din spatele pacientului, este de părere Guimarães: „În zilele noastre, medicii nu au timp să se oprească și să se gândească, astfel încât totul se reduce la aspectele tehnice și mecanice. Ceea ce încerc să le transmit studenților este că, la fel ca în cazul unei poezii, fiecare dintre pacienții lor este unic.”
Astfel, cursurile pot contribui la deschiderea unor conversații despre rollercoaster-ul emoțional pe care îl implică meseria de medic și îi ajută pe studenți să se gândească la modul în care pot face față acestei meserii.
El dă exemplul poemului lui John Stone, Talking to the Family. În câteva rânduri scurte, studenții se află față în față cu durerea, confuzia și stresul sarcinii neplăcute, dar inevitabile, de a da vești proaste.