• Thu. Dec 2nd, 2021

Știrea de Azi

Actualitatea într-un singur loc.

La nivel național sunt peste 20 de mii de locuri de muncă vacante, dar lipsesc candidații

Sep 10, 2021

România nu duce lipsă de locuri de muncă, ci de salariați. La nivel național sunt peste 20 de mii de locuri vacante, dar candidații nu dau buzna. Cea mai mare căutare e în construcţii, industria textilă şi în programare. Angajatorii vin cu oferte tentante ca să îi convingă să semneze contractele, dar mulți preferă să trăiască din ajutoarele sociale. Ministrul Muncii pune totul pe seama salariilor mici.

10 Septembrie 2021, 21:05 |

Chiar dacă piața IT este una profitabilă, forța de muncă se găsește cu greu. Au simțit-o pe propria piele patronii unei firme de specialitate din Cluj care au ajuns să-și caute salariați în toată țara.

Forța de muncă se caută în mai multe domenii. Numai luna aceasta, în evidențele Agenției de Ocupare a Forței de Muncă sunt 20 de mii de locuri de muncă. Cel mai multe în industria textilă și comerț. Și de agenți de pază e nevoie 600 în toată țara.

Peste 1 400 din totalul locurilor de muncă disponibile sunt pentru persoane cu studii superioare care pot să lucreze de exemplu ca ingineri mecanici, programatori sau economiști. Peste 5 mii de locuri de muncă sunt pentru cei care au studii liceale sau postliceale. Aproape 6 mii de posturi libere sunt în industria textilă, dar și pentru cei care vor să lucreze ca șoferi pe autocamion.

Salariul mic, minimul pe economie îi face pe mulți să fac un pas în spate, recunoaște ministrul Muncii.

Cifrele arată o scădere a ratei șomajului. Iar dintre cei peste 262 de mii de șomeri, aproape 70 de mii primesc indemnizație.

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *