La Paroșeni ar putea fi deschisă o fabrică de peleți. Asociațiile de mediu se opun obținerii energiei din lemn

Termocentrala Paroşeni ar putea folosi peleți din rumeguș cu emisii reduse de dioxid de carbon pentru a compensa cantitatea mică de cărbune extrasă din Valea Jiului. O firmă norvegiană vrea să ridice o fabrică de astfel de peleți pe terenul termocentralei. A semnat și un prim document cu statul român, însă organizațiile de mediu explică de ce nu ar trebui produsă energie electrică din lemn.

19 Mai 2022, 22:03 (actualizat 19 Mai 2022, 23:04) Știrile TVR |

Termocentrala de la Paroșeni funcționează doar trei zile pe săptămână. Atât îi ajunge cărbunele.

O firmă norvegiană vine cu o ofertă: să alimenteze Paroşeniul cu peleţi din rumeguș și biomasă. Aceștia sunt arși, asemenea huilei, însă cu o cantitate mai redusă de emisii de dioxid de carbon, susține compania.

Peleții se vor putea face într-o fabrică ridicată de norvegieni chiar pe terenul termocentralei. Negocierile pot începe luna viitoare pentru că Ministerul Energiei vrea să elimine treptat consumul de cărbune și să îl înlocuiască cu astfel de peleți produși în cât mai multe fabrici.

Termocentrala de la Paroşeni produce 140 de megawați de energie pe zi cu 2400 de tone de cărbune. Dacă ar merge cu peleți din rumeguș, ar folosi 1800 de tone.

Asta înseamnă o cantitate foarte mare de lemn, spun asociațiile de mediu. Acestea mai atrag atenția că România va trebui să asigure proceduri transparente pentru cantitatea de lemn care se taie, să verifice transporturile și în ce mod e folosit lemnul.

Source

Distribuie știrea