• Sat. Nov 27th, 2021

Știrea de Azi

Actualitatea într-un singur loc.

Lac spectaculos, format în locul unei foste exploatări miniere, atracție turistică în Hunedoara. Specialiștii atrag atenția că locul poate fi periculos, pentru că nu este consolidat

Sep 5, 2021

Un lac uriaș s-a format în județul Hunedoara, la Teliucu Inferior. Apele subterane s-au acumulat de-a lungul timpului pe locul unei foste exploatări miniere. Frumusețea locului îi atrage pe localnici și pe turiști, dar specialiștii atrag atenția că locul nu este consolidat și poate fi periculos, mai ales că lacul are o adâncime de peste 70 de metri, iar pe fund sunt puțuri care formează curenți periculoși.

05 Septembrie 2021, 12:38 (actualizat 05 Septembrie 2021, 20:07) |

Apele au înghiţit uriaşa carieră a fostelor mine de fier şi câteva ruine masive din beton.

La început, s-a format o mică peninsulă, care devenise un loc apreciat de pescari. Apoi și aceasta a fost acoperită de apă. Acum, nivelul a crescut atât de mult, încât s-a creat un lac ce se întinde pe 11 hectare.

Locul e periculos pentru pescari și scăldatul este interzis. În apă sunt curenți periculoși, iar malurile nu sunt consolidate și au loc frecvent alunecări de teren.

Unii localnici sunt îngrijorați de lacul nou format. Se tem că în apă ar putea fi substanțe nocive. Alții sunt impresionați de frumusețea lui.

Analizele făcute apei din fântâni au ieșit în parametri normali, iar specialiștii urmează să ia probe și din apa lacului.

Ca să devină o atracție turistică sigură, e nevoie ca zona să fie ecologizată.

Minele de fier din zona Teliucului şi a Ghelariului au o istorie de două milenii. După anul 2000, s-au închis. În urma lor au rămas zeci de hectare pline de ruine.

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *