Șefa Parchetului European a recunoscut recent, într-un interviu pentru G4media, că în 2018, în urma unei decizii CCR de atunci, Klaus Iohannis i-a cerut demisia, înainte de a semna el ordinul de revocare, lucru pe care fostul procuror-șef al DNA și al Parchetului General l-a refuzat.
”Da, este un lucru pe care nu l-am făcut public. A fost o discuție între noi. N-am considerat că trebuie să fac public acest lucru. Mi-a cerut demisia. Am refuzat”, a spus Laura Codruța Kovesi, întrebată despre acel moment din vara lui 2018.
Întrebată de ce a refuzat, șefa Parchetului European a răspuns: „Pentru că nu avem niciun motiv să demisionez. Rolul meu nu este să ajut președinții să treacă peste momente delicate când trebuie să explice propriile lor decizii. Nu mă consideram vinovată cu nimic. Așteptam să ….la finalul mandatului, dacă am fost revocată, cineva măcar să mulțumească pentru ce am făcut, nu să-mi ceară demisia”.
Laura Codruţa Kovesi, șefa Parchetului European (EPPO), a avut o întrevedere, marţi, cu procurorul general Gabriela Scutea, fiind discutate mai multe teme, printre care organizarea de cursuri de formare profesională şi vizite de studiu la EPPO, dar şi necesitatea completării schemei de procurori delegaţi europeni din România. Tot marți, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut, la rândul său, o întrevedere cu procurorul-şef european, căreia i-a transmis că vor fi făcute toate demersurile necesare bunei funcţionări a Parchetului European la nivel naţional.
CONTEXT
Pe 9 iulie 2018, președintele Klaus Iohannis a revocat-o pe Laura Codruța Kovesi de la șefia DNA. Anunțul a fost f[cut atunci de purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi, care a motivat că ordinul respectă o decizie a CCR.
Decizia CCR a venit după refuzul președintelui Klaus Iohannis de a o revoca pe Kovesi de la șefia DNA. Cererea de revocare fusese înaintată de fostul ministru al justiției, Tudorel Toader, în timpul guvărnării Dăncilă (PSD). Ulterior, CCR a soluționat conflictul dintre Președinție și Guvern, obligându-l pe șeful statului să o revoce pe șefa DNA.
În luna mai 2020, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat câștig de cauză Laurei Codruța Kovesi în procesul intentat după ce a fost revocată în urma deciziei CCR.
Pe 31 octombrie 2019, Laura Codruța Kovesi a fost votată de Parlamentul European ca șef al Parchetului European.
CUVINTE CHEIE
Articole pe aceeaşi temă