Lege promulgată: 120 km/h, limita maximă de viteză pe drumurile expres în afara localităţilor

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea care prevede majorarea de la 100 km/h la 120 km/h a limitei maxime de viteză în afara localităţilor pe drumurile expres.

12 Mai 2022, 12:34 (actualizat 12 Mai 2022, 12:51) Știrile TVR |

Drum expres

Limita maximă de viteză în afara localităţilor pe drumurile expres a fost stabilită prin această lege la 120 km/h, faţă de 100 km/h cum este în prezent.

De asemenea, vitezele maxime admise în afara localităţilor pentru autovehiculele din categoriile A şi B vor fi: 130 km/h pe autostrăzi, 120 km/h pe drumurile expres (faţă de 100 km/h cum este acum), 100 km/h pe drumurile naţionale europene (E) şi 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri.

Pentru autovehiculele din categoriile C, D şi categoria D1 vitezele maxime vor fi: 110 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumurile expres (faţă de 90 km/h cum este acum), 90 km/h pe drumurile naţionale europene (E) şi 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri.

Pentru autovehiculele din categoriile A1, B1 şi C1 limitele de viteză vor fi 90 km/h pe autostrăzi, 85 km/h pe drumuri expres (faţă de 80 km/h cum este acum), 80 km/h pe drumurile naţionale europene (E) şi 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri, notează Agerpres.

Actul normativ privind majorarea limitei de viteză a fost adoptat de de Camera Deputaților în 13 aprilie la inițiativa fostului ministru al Transporturilor, deputatul USR Cătălin Drulă, fiind promulgat de șeful statului joi.

Tronsonul 2 al Drumului Expres Craiova – Piteşti (DEx 12), s-a deschis în luna aprilie, acesta fiind primul sector de drum expres din România. Cu o lungime de 18,5 km (Robăneşti – Piatra-Olt), acest lot al DEx 12 va asigura şi ocolirea oraşului Balş.

După deschiderea circulației rutiere, accesul pe acest lot se face astfel:

  • pe relația Craiova-Pitești, accesul se face din DN 65, prin sensul giratoriu executat în apropiere de Balș.
  • pe relația Pitești-Craiova, accesul se va face prin sensul giratoriu construit pe DN 65, spre localitatea Piatra Olt.

În luna iunie va fi deschisă circulaţia şi pe lotul 2 (conform graficului de lucrări), între Piatra – Olt şi Valea Mare, pe distanţa de 21,35 km, a anunțat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Cele două loturi ale tronsonului 2 al Drumului Expres Craiova-Piteşti au o lungime totală de 39,85 km, iar construcţia lor a început în luna septembrie 2019.

Source

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Am detectat AdBlocker!

Am detectat că utilizați extensii pentru a bloca anunțuri. Vă rugăm să ne sprijiniți dezactivând acest dispozitiv de blocare a reclamelor.