Lideri din zeci de țări elaborează un ”Plan Marshall” pentru reconstrucția Ucrainei. Costul războiului și al reconstrucției

04 Iulie 2022, 08:22 (actualizat 04 Iulie 2022, 08:31) Știrile TVR |

Ucraina1

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care va participa virtual, a avertizat anterior că lucrările care urmează în zonele care au fost eliberate singure sunt „cu adevărat colosale”. ”Va trebui să eliberăm peste 2.000 de sate și orașe din estul și sudul Ucrainei”, a spus el, potrivit The Guardian.

Se estimează că peste 120.000 de case din Ucraina au fost distruse în timpul invaziei ruse, creând nevoia de miliarde de venituri pentru a restabili țara din punct de vedere economic și a face din ea o economie de nivel european.

Preocupările persistente cu privire la corupția pe scară largă în Ucraina înseamnă că reformele de anvergură rămân în centrul atenției și vor fi o condiție pentru orice plan de redresare.

Lugano nu este o conferință la care se vor face angajamente, ci una la care se va încerca, în schimb, să stabilească principiile și prioritățile pentru un proces de reconstrucție care va începe chiar dacă războiul Rusiei în Ucraina continuă să dezvolte, potrivit AFP.

În practică, amploarea reconstrucției va depinde de rezultatul și durata războiului și dacă estul Ucrainei – unde au avut loc cele mai mari distrugeri – va fi preluat de Kiev sau rămâne în mâinile Rusiei.

Costul războiului și al reconstrucției Ucrainei

Costul războiului este estimat la 1 miliard de dolari dacă durează până la sfârșitul anului. Fondul Monetar Internațional a estimat decalajul balanței de plăți a Ucrainei până în iunie la aproximativ 14,3 miliarde de euro (15 miliarde de dolari).

Unul dintre obiectivele conferinței va fi acela de a schița o viziune a unei economii ucrainene care se potrivește cu Europa, oferind specializări în sectoarele agriculturii, energiei regenerabile și tehnologiei.

Una dintre cele mai sensibile probleme va fi un program de de-oligarhizare și modul de consolidare a instituțiilor anticorupție care trebuie să fie puternice într-un moment în care sunt probabile fluxuri mari de bani din SUA și Europa.

Ambasadorul Ucrainei în Elveția, Artem Rybchenko, a declarat înaintea conferinței că va contribui la crearea „foii de parcurs” pentru redresarea țării sale.

În total, aproximativ 1.000 de persoane sunt programate să participe la conferință, inclusiv președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, mai mulți șefi de guvern și numeroși miniștri, potrivit AFP.

Se preconizează că reconstruirea Ucrainei va costa sute de miliarde de dolari.

Școala de Economie din Kiev (KSE) a estimat daunele cauzate până acum clădirilor și infrastructurii la aproape 104 de miliarde de dolari.

Se estimează că cel puțin 45 de milioane de metri pătrați de locuințe, 256 de întreprinderi, 656 de instituții medicale și 1.177 de instituții de învățământ au fost avariate, distruse sau confiscate, în timp ce economia Ucrainei a suferit deja pierderi de până la 600 de miliarde de dolari.

Source