Liderii europeni s-au întâlnit în cadrul primului summit nuclear după catastrofa de la Fukushima, din 2011

Scopul reuniunii este să dea un impuls acestui sector energetic aflat în declin după accidentul de la centrala nucleară niponă. De altfel, în urma acestei întâlniri nu s-a luat nici o decizie, ci doar a fost schițată strategia de dezvoltare a acestui domeniu.

Întâlnirea a avut loc lângă Atomium, construcția ce reprezintă 9 atomi de fier, ridicată în 1958 cu scopul de a promova utilizarea pașnică a energiei nucleare. O campanie începută ca urmare a folosirii bombei atomice la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Acum energia atomică ar trebui să fie folosită în combaterea încălzirii globale.

Alexander De Croo, prim-ministrul Belgiei: Nu mai putem să pierdem timp în această luptă cu încălzirea globală. Suntem în faţa unei provocări enorme. Copiii au nevoie de o energie neutră, vastă şi sigură.

Președintele Franței, liderul european al energiei nucleare, a explicat că țara sa este printre puținele state care exportă electricitate datorită modelului nuclear.

Emmanuel Macron, președintele Franței: Provocarea noastră este să facem ceva pentru oprirea schimbărilor climatice şi reducerea emisiilor de CO2, pentru îmbunătăţirea suveranităţii prin securizarea energiei şi să îmbunătăţim competitivitatea, pentru a crea noi locuri de muncă.

În ultimul an, Comisia, Consiliul şi Parlamentul European au trecut legi care oferă, din nou, avantaje pentru investiţii în domeniu aproape la fel de consistente ca şi pentru regenerabile.

Klaus Iohannis, președintele României: România este hotărâtă să-și dezvolte programul de energie nucleară prin sporirea capacității de producție la scară largă și prin implementarea tehnologiei inovatoare a Reactoarelor Modulare Mici, în colaborare cu Statele Unite ale Americii și alți parteneri cheie. Mai mult decât atât, ne propunem să devenim un lider regional în operarea și implementarea energiei nucleare, în formarea forței de muncă specializate, și un hub al lanțului de aprovizionare pentru producția de energie nucleară.

Germania, care și-a închis anul trecut ultimul reactor, nu a participat la acest summit. De altfel, experții de la Berlin nici nu văd energia nucleară ca pe o soluție regenerabilă.

Niklas Hoehne, expert în politici climatice: Energia nucleară este o soluţie falsă. Este extrem de scumpă, extrem de periculoasă, problema deşeurilor este nerezolvată şi nu este compatibilă cu toate energiile regenerabile.

Cum era de așteptat, militanții ecologiști au protestat la Bruxelles față de intențiile liderilor europeni.

Distribuie știrea