Liderii NATO, reuniţi miercuri la Washington, îşi exprimă „profundele preocupări” cu privire la apropierea dintre Rusia şi China şi denunţă sprijinul Beijingului pentru efortul de război al Rusiei în Ucraina, potrivit textului unei declaraţii finale, relatează AFP. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a criticat China miercuri pentru că sprijină economia de război a Rusiei împotriva Ucrainei şi a spus că liderii Alianţei „definesc responsabilitatea” gigantului asiatic, transmite Agerpres.
„Strângerea parteneriatului strategic între Rusia şi China, precum şi încercările lor, conjugate, care vizează să destabilizeze ordinea internaţională bazată pe reguli şi să o remodeleze, provoacă preocupări profunde„, au afirmat liderii NATO la încheierea Consiliului Atlanticului de Nord, cea mai înaltă instanţă politică a alianţei militare occidentale.
China „joacă de acum un rol determinant în războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei„, au adăugat liderii NATO, cerând Beijingului, „în calitatea sa de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU (…) să înceteze să susţină material şi politic efortul de război rus„.
„Mesajul trimis de NATO de la acest summit este foarte puternic şi foarte clar: definim cu claritate responsabilitatea Chinei privind facilitarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat Stoltenberg în cadrul unei conferinţe de presă.
Jens Stoltenberg, Secretarul general al NATO, a spus că „China nu poate facilita cel mai mare conflict din Europa din istoria recentă fără a-şi afecta negativ interesele şi reputaţia„. Totuşi, el nu a prezentat detalii când a fost întrebat despre posibile repercusiuni concrete.
Stoltenberg apreciază că această poziţie nu este una „temporară„, ci „o schimbare mare şi strategică„. Secretarul general al NATO la final de mandat avertizează că NATO trebuie să fie atent la „ameninţări” şi afirmă că războiul lui Putin este susţinut de cei „care nu ne împărtăşesc valorile„, respectiv Iran, Coreea de Nord şi China.
Stoltenberg a asigurat că „cea mai rapidă cale de a pune capăt războiului este de a-l pierde, dar asta nu va aduce pace, numai ocupaţie. Aşa că, dacă nu vrem ca Ucraina să piardă, dacă nu vrem să ne înclinăm, trebuie să dăm dovadă de angajament şi hotărâre„.
China nu livrează direct arme Rusiei, dar ţările aliate, în frunte cu Statele Unite, acuză companii chineze că furnizează componente şi echipamente pentru sectorul de armament rus.
China a refuzat în mod constant să condamne invazia rusă în Ucraina, în februarie 2022, iar cele două ţări s-au apropiat de atunci.
Liderii Alianţei Atlantice, care au sărbătorit 75 de ani de existenţă în cursul acestui summit istoric la Washington, se opun unei viziuni diferite a preşedinţilor rus Vladimir Putin şi chinez Xi Jinping, care pledează pentru o ordine mondială „multipolară”, notează AFP, citată de Agerpres.