Urşii continuă să coboare în zone locuite şi chiar să atace oameni. Sunt prea mulţi şi caută de mâncare oriunde. Dacă simt prezenţa omului, şi se simt ameninţaţi, atacă. Într-o localitate din Braşov, o ursoaică a rănit grav un bărbat care mergea spre casă. A fost alertă și într-o comună buzoiană. Un pui de urs s-a prins în gardul unei gospodarii. În astfel de cazuri animalele prinse sunt relocate în păduri, dar este o soluţie temporară. Cei mai mulţi revin în zonele locuite şi îi ţin pe localnici sub teroare.
Bărbatul din comuna braşoveană Caţa, în vârstă de 60 de ani, ieşise până la marginea satului să vadă dacă pârâul care curge lângă casă este suficient de mare să poată merge la pescuit. Când s-a întors, o ursoaică l-a atacat lângă lanul de porumb. Cu ultímele puteri, a reuşit să ceară ajutorul rudelor.
Bărbatul rănit a fost dus iniţial la spitalul din Rupea, de unde a fost transferat la UPU Brașov. Localnicii din zona Caţa sunt tot mai temători. Mai ales că este şi perioada în care au de lucru în lanurile de porumb.
Primarul a verificat camerele de supraveghere și a anunțat celula specializată în astfel de situații.
Alertă şi în judeţul Buzău. La 4 şi jumătate în zori localnicii din comuna Tisău au primit un mesaj Ro Alert în care era anunțată prezenţa unui urs pe străzi.
Sălbăticiunea a trecut prin mai multe gospodarii în căutarea hranei. La un moment dat, un ochi de sârmă dintr-un gard i s-a prins în jurul gâtului.
Obosit şi rânit destul de grav, puiul de urs a încercat cu ultimele puteri să se salveze din această curte, unde a rămas captiv, pentru a se putea întoarce în pădure. A fost găsit aici de echipa de intervenţie plin de răni.
Medicul veterinar, singurul din județul Buzău care potrivit legii are dreptul să intervină în astfel de situații, a tranchilizat animalul.
Chiar daca ştiu că ursul se poate întoarce oricând în sat, vânătorii de la Asociaţia Judeţeană din Buzău au dus animalul într-o pădure administrată de ei.
Localitatea Tisău este la 30 de km de orașul Buzău, într-o zonă cu 2 fonduri de vânătoare, unul privat și unul al statului. În cel privat, administratorii spun că efectivul optim de urşi este de 13, dar potrivit ultimelor evaluări sunt 28.
Lipsa hranei, seceta, înmulțirea excesivă a urșilor determină animalele să plece din habitatul lor şi caută mâncarea în zone locuite.