Listă roşie a bunurilor culturale ucrainene aflate în pericol

Muzeul de Artă din Herson / FOTO: Shutterstock

Cu această listă, ICOM speră să servească drept referinţă eficientă pentru „identificarea obiectelor culturale jefuite şi furate din Ucraina, pe măsură ce acestea vor începe să circule în săptămânile, lunile şi anii următori„, a explicat într-un comunicat.

Iniţativa sa „intervine la momentul potrivit în lupta împotriva traficului ilicit de patrimoniu cultural ucrainean – un fenomen care există de multă vreme în regiune şi care a fost amplificat de invazia rusă”, a subliniat această reţea internaţională de profesionişti ai muzeelor care acoperă aproape 140 de ţări.

„Într-adevăr, rapoartele recente despre jefuirea masivă a Muzeului de Artă Oleksii Şovkunenko din Herson de către trupele ruse care se retrăgeau din oraş pe 11 noiembrie demonstrează că această ameninţare este prezentă şi realizată sistematic”, a continuat ICOM.

Pe lista sa sunt în special manuscrise datând din secolele XIII-XIX, icoane religioase străvechi, dar şi desene şi picturi moderne, din mişcările naivă, de avangardă şi realism socialist, precum şi obiecte de artizanat, costume şi bijuterii.

Pentru a lupta împotriva traficului ilicit de patrimoniu cultural, ICOM, fondată în 1946, colaborează cu organizaţii internaţionale precum Interpol şi Organizaţia Mondială a Vămilor.

În Ucraina, Naţiunile Unite utilizează imagini din satelit pentru a monitoriza distrugerile de bunuri culturale şi patrimoniului provocate de ofensiva rusă. UNESCO, agenţia ONU responsabilă pentru Cultură, a înregistrat, la sfârşitul lunii octombrie, 207 situri culturale devastate de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie.

Este vorba despre 88 de situri religioase, 15 muzee, 76 de clădiri de interes istoric şi/sau artistic, 18 monumente şi zece biblioteci, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Source

Distribuie știrea