Lista țărilor cu risc epidemiologic aprobată de CNSU. Testul nu mai scutește de carantină persoanele care vin din zona roșie. Fie persoana e vaccinată, fie intră în carantină

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat vineri seară noua listă a țărilor cu risc epidemiologic, după o nouă clasificare. Vestea bună este că turiștii care vin din zona verde nu au nevoie de niciuna din măsurile de prevedere.

14 Mai 2021, 23:02 (actualizat 14 Mai 2021, 23:18) |

Lista țărilor cu risc epidemiologic

Dacă este în zona codului galben, nu intră în carantină dacă persoana este vaccinată sau prezintă un test PCR din ultimele 72 de ore. Nu mai intră în carantină„, a subliniat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Dacă este în zonă roșie, atunci fie persoana este vaccinată, fie intră în carantină. Deci acolo testul nu mai scutește de carantină. Asta e diferența între zona roșie și zona galbenă„, a explicat Raed Arafat.

Dar vestea bună, domnule Arafat, le spuneam că în zona verde nu ai nevoie de nimic„, a ținut să sublinieze și premierul Florin Cîțu, răspunzând întrebărilor adresate de jurnaliști. „Turiștii care vin în România din zona verde nu mai au nevoie de nimic”, a mai precizat șeful executivului.

Carantina este de 14 zile. Rămâne însă valabilă prevederea că dacă se face test în a opta zi, se poate ieși din carantină în a zecea zi.

Clasificarea țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic, în funcție de rata de incidență cumulată la 14 zile, se realizează în 3 categorii astfel:

a) Zona Verde – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este mai mică sau egală cu 1,5;

b) Zona Galbenă – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este cuprinsă între 1,5 și 3 la 1.000 de locuitori;

c) Zona Roșie – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este mai mare sau egală cu 3 la 1.000 de locuitori.

Încadrarea din zona galbenă sau verde în zona roșie, precum și încadrarea din zona verde în zona galbenă intră în vigoare în termen de 24 de ore de la data aprobării Listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Încadrarea din zona roșie în zona verde sau galbenă, precum și încadrarea din zona galbenă din zona verde intră în vigoare la data aprobării Listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Source

Distribuie știrea