Listele de aşteptare ating niveluri record în spitalele din Marea Britanie. Pacienții așteaptă indiferent dacă este vorba despre analize, îngrijiri de rutină sau tratment pentru cancer

Peste 7 milioane de persoane aşteaptă încă să primească un tratament în spitalele din Anglia, un număr care reprezintă un nou record, potrivit datelor oficiale publicate joi şi care stau mărturie pentru criza prin care trece sistemul public de sănătate din Marea Britanie (NHS), informează AFP, potrivit Agerpres.

10 Noiembrie 2022, 16:51 (actualizat 10 Noiembrie 2022, 16:59) Știrile TVR |

Spital britanic

De la începutul pandemiei, NHS întâmpină mari dificultăţi în a scurta listele de aşteptare cu care se confruntă pacienţii, indiferent dacă este vorba despre efectuarea unor analize medicale – inclusiv pentru tratamentul împotriva cancerului – sau despre a beneficia de îngrijiri medicale de rutină sau de urgenţă.

Aproximativ 7,1 milioane de persoane aşteptau încă la sfârşitul lunii septembrie să fie tratate, un nivel inedit ce nu a mai fost atins din august 2007, când a fost creat acest indicator.

Aproape o cincime dintre acele persoane aşteptau un tratament de peste un an, chiar dacă numărul persoanelor care aşteptau de peste 18 luni a scăzut cu aproape 60%, au precizat reprezentanţii NHS.

În schimb, conform acestor date, serviciile de urgenţe nu au parte de o perioadă de acalmie, înregistrând o creştere a numărului de persoane care aşteaptă peste 12 ore pentru a obţine un pat într-un spital.

Această situaţie ar putea deveni una de durată în condiţiile în care iarna se apropie şi, odată cu ea, ar putea să se producă un aflux de pacienţi cu virusuri sezoniere, într-un context social deja tensionat.

Sindicatul Royal College of Nursing a anunţat miercuri o inedită grevă naţională până la sfârşitul anului pentru a cere creşterea salariilor pe fundalul crizei declanşate de creşterea bruscă a costului vieţii.

Guvernul britanic a considerat însă că solicitările sindicatului sunt nerealiste din punct de vedere financiar şi nu pot fi susţinute din bugetul public al ţării.

Source