• Mon. Oct 18th, 2021

Știrea de Azi

Actualitatea într-un singur loc.

LIVE TEXT Scandal în Coaliție după revocarea lui Stelian Ion. Lucian Bode preia interimatul la Justiție, USR PLUS și PSD au anunțat fiecare câte o moțiune de cenzură

Sep 2, 2021

Tensiuni în coaliția de guvernare, după decizia premierului Cîțu de a-l revoca pe ministrul Justiției, Stelian Ion. USR PLUS i-a retras sprijinul politic premierului. Totul a plecat de la un refuz, susține Cîțu, al ministrului Justiției pentru un aviz pe proiectul de dezvoltare locală Anghel Saligny, de peste 10 miliarde de euro. Președintelele PNL, Ludovic Orban, atrage atenția că momentul este extrem de tensionat și se poate pierde sprijinul pe care îl are Guvernul și spune că trebuie să aibă o discuție serioasă cu premierul. USR PLUS, PSD și AUR au anunțat fiecare inițierea a câte unei moțiuni de cenzură proprii. Știre în curs de actualizare.

02 Septembrie 2021, 11:57 (actualizat 02 Septembrie 2021, 13:12) |

ACTUALIZARE Sorin Grindeanu (PSD): Cine vrea ca acest guvern să plece, să semneze moțiunea.

ACTUALIZARE USR PLUS a inițiat o moțiune de cenzură împotriva premierului Cîțu.

Iată comunicatul USR PLUS:

“Cele 80 de voturi ale USR PLUS care au ajutat la formarea actualei majorități sunt astăzi semnături pe moțiunea de cenzură pe care am anunțat-o aseară, după demiterea abuzivă și lipsită de temei a ministrului Stelian Ion.

Îi invităm alături de noi pe toți parlamentarii responsabili și interesați ca această criză politică declanșată de un prim-ministru iresponsabil să dureze cât mai puțin.

Cerem celorlalte forțe politice să nu intre în tergiversări și jocuri politicianiste, să depunem și să votăm urgent moțiunea. E momentul să vedem dacă discursul se transpune în fapte.

Florin Cîţu trebuie să plece.

Este o moțiune necesară și poate fi evitată doar dacă Florin Cîțu își dă demisia de onoare sau Coaliția îi retrage sprijinul politic”.

ACTUALIZARE Luiza Gireadă transmite de la Guvern: Florin Cîțu aștepta această decizie a șefului statului de a semna revocarea lui Stelian Ion și numirea lui Lucian Bode. Asta înseamnă că Lucian Bode va putea prelua chiar astăzi și portofoliul de la Justiție și va putea să dea acel aviz pentru programul Anghel Saligny, de la care a pornit această criză. După ce obține acest aviz, Guvernul poate face o ședință chiar mâine, astfel ca săptămâna viitoare, după ce se publică ordonanța în Monitorul Oficial, să poată fi organizată î nouă ședință de guvern în care să se aprobe și rectificarea bugetară.

———————————————————————————-

Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri seara că îl demite pe ministrul Justiției, Stelian Ion. Totul a pornit de la programul de investiții Anghel Saligny pentru proiecte locale. USR PLUS l-a acuzat pe Florin Cîțu că a pus pe agenda sedinței discutarea acestui program fără un acord complet în Coaliție.

Ședința a fost inițial suspendată și a început un război al declarațiilor în care s-au lansat inclusiv acuzații de șantaj.

Și președintele Iohannis a transmis un mesaj clasei politice.

USR PLUS nu a participat la ședința de guvern, iar Stelian Ion nu a avizat programul Saligny.

USR PLUS a cerut negocieri în Coaliție pentru desemnarea unui nou premier, arătând că altfel va susține o moțiune de cenzură împotriva lui Florin Cîțu.

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *