Locuințe neasigurate, la mila naturii. Patru din cinci locuințe nu au încheiate polițe

Inundaţiile i-au găsit și în acest an fără asigurări de locuinţe pe mulți dintre români. Patru din cinci locuințe sunt neasigurate, la peste 10 ani de la lansarea asigurărilor obligatorii. Deși numărul poliţelor e în usoară creştere, rămân vulnerabili în faţa dezastrelor naturale mai ales cei care au case în zone rurale, acolo unde mai rar sunt luate astfel de măsuri de siguranţă.

19 Iulie 2021, 18:01 (actualizat 19 Iulie 2021, 19:42) |

În județul Alba, puhoaiele au măturat în ultimele zile gospodării, animale și mașini. Oamenii și-au văzut brusc agoniseala spulberată.

Doar 16% dintre locuințele din Alba au asigurare obligatorie, care le poate aduce proprietarilor despăgubiri după un astfel de prăpăd. Situația e chiar mai rea în alte județe, precum Olt, Teleorman, Vaslui sau Botoșani unde procentul nu atinge nici 10%.

Asigurările se fac mai ales pentru apartamentele de la oraș. Numai un sfert dintre locuințele asigurate sunt la sate și mai puțin de o treime sunt case.

Sunt și județe unde gradul de acoperire a depășit 30%, precum Brașov și Timiș sau în Capitală. Aici a contat implicarea autorităților locale, spun reprezentanții Polului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale.

Nici măcar fenomenele meteo extreme, tot mai frecvente în ultimii ani, nu i-au convins pe oameni să-și asigure locuințele.

Polițele de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale costă 10 sau 20 euro pe an, în funcție de materialele din care sunt făcute locuințele. Suma maximă pe care o pot primi proprietarii este de 20.000 euro.

În prima jumătate din acest an, au fost plătite despabugiri în valoare de 2 milioane de lei, pentru 300 de dosare, mai mult de jumătate fiind acordate după inundații.

Source

Distribuie știrea