Londra alocă Ucrainei fonduri suplimentare de 100 de milioane de dolari

Londra a mai indicat astfel că va acorda un ajutor de 100 de milioane de dolari (91,4 milioane de euro) guvernului ucrainean, prin intermediul Băncii Mondiale, “pentru a atenua presiunile financiare create de invazia neprovocată şi ilegală a Rusiei” şi pentru a permite statului ucrainean să continue să funcţioneze. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul britanic Boris Johnson.

07 Martie 2022, 06:00 (actualizat 07 Martie 2022, 06:23) |

Boris Johnson, premierul Marii Britanii

Fondurile vor fi direcționate către plata ajutoarelor sociale, a pensiilor și salariilor din sectorul public.

În timp ce numai (preşedintele rus Vladimir) Putin poate pune capăt suferinţei din Ucraina, această nouă finanţare va continua să îi ajute pe cei care se confruntă cu o deteriorare a situaţiei umanitare”, a declarat Boris Johnson în comunicat.

Această finanţare se adaugă celor 220 de milioane de lire sterline (266 de milioane de euro) de ajutor de urgenţă şi umanitar anunţate deja, pe lângă expedierea a 2.000 de rachete antitanc.

Guvernul britanic a oferit, de asemenea, garanţii de credit Ucrainei în valoare de 500 de milioane de dolari.

Planul de acţiune include mobilizarea unei coaliţii umanitare internaţionale pentru Ucraina, susţinerea capacităţii ţării de a se apăra, “maximizarea” presiunii economice împotriva regimului rus, prevenirea “normalizării insidioase” a ceea ce Rusia face Ucrainei, continuarea căii diplomatice pentru a obţine dezescaladarea şi lansarea unei “campanii rapide” pentru a consolida securitatea în zona euro-atlantică.

Premierul britanic Boris Johnson urmează să aibă o serie de întrevederi diplomatice vizând să menţină comunitatea internaţională mobilizată împotriva “atrocităţilor agresiunii” ruse, notează AFP.

Prim-ministrul, care a definit un “plan de acţiune” în şase puncte vizând să facă “să eşueze” invazia rusă a Ucrainei, îi primeşte luni pe omologii săi canadian, Justin Trudeau, şi olandez, Mark Rutte, a indicat Downing Street într-un comunicat.

Ei vor vizita o bază a Royal Air Force (RAF) înainte de a susţine o conferinţă de presă comună, în urma unor întâlniri bilaterale separate şi unei trilaterale.

Marţi, Boris Johnson îi va primi la Londra pe liderii grupului de la Visegrad (V4) care reuneşte Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia.

După valul de sancţiuni occidentale împotriva intereselor Rusiei, este o încercare de a continua să se canalizeze “indignarea mondială împotriva atrocităţilor agresiunii ruse într-un sprijin practic şi durabil pentru Ucraina”, potrivit Downing Street.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea