Lopata pizzerului, tehnica folosită de o bandă de spărgători de bancomate din Spania. Poliția, pe urmele hoților încă de la prima lovitură

O bandă de hoţi specializați în detonarea bancomatelor a fost prinsă în Spania după ce a dat 9 spargeri, majoritatea în Andalucia. Infractorii aveau o metodă ingenioasă nu doar pentru a da spargerile, ci și pentru a se face nevăzuți în doar câteva clipe. Polițiștii i-au prins chiar în momentul în care se pregăteau să dea o nouă lovitură, folosindu-se de tehnica „lopata pizzerului”. Au fost 7 descinderi şi mai multe arestări.

Gruparea era condusă de un tată și fiul acestuia, rezidenți în Cordoba. De fiecare dată își alegeau altă provincie pentru o nouă spargere.

Poliția era pe urmele lor din septembrie, anul trecut, când a avut loc primul jaf la o sucursală bancară din Granada, de unde au plecat cu 40.000 de euro.

Oana Dobrescu, corespondent TVR: Infractorii se deplasau în apropierea băncilor cu ajutorul unor mașini închiriate pe numele unor persoane nevoiașe, după care introduceau explozibil în bancomate pentru a le distruge și a fura banii din ele.

Aceștia schimbau și numerele de înmatriculare ale mașinilor, pentru a fi siguri că nu sunt identificați.

În urma descinderilor, poliția a descoperit materiale explozibile, arme albe și alte materiale care urmau să fie folosite pentru o nouă spargere.

Ana Ramon, purtător de cuvânt Poliția Națională Spaniolă: „Această tehnică, cunoscută ca lopata pizzerului, constă în introducerea materialelor explozive artizanale prin fanta de bani, provocând distrugerea și accesul asupra banilor din interior.”

Șapte persoane au fost arestate.

Suspecții sunt acuzați de furt cu violență, apartenență la grup infracțional organizat, distrugere, atentat asupra oamenilor legii și rănire.

Distribuie știrea