Luca Niculescu (MAE): România ar putea adera la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică în trei-patru ani

România ar putea adera la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) în trei-patru ani, timpul necesar aderării fiind în funcţie de rapiditatea cu care România va adopta recomandările organizaţiei internaţionale, a declarat luni Luca Niculescu, secretar de stat pentru procesul de aderare al României la OCDE în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

03 Iulie 2023, 15:25 (actualizat 03 Iulie 2023, 15:36) Știrile TVR |

Luca Niculescu

„Procesul de aderare a României la OCDE a demarat deja. În iunie, anul viitor, începem negocierile. (…) Când anume se va întâmpla aderarea României la OCDE, asta depinde de recomandările pe care OCDE le va face, de rapiditatea cu care România va adopta anumite recomandări. Sunt ţări europene care au aderat în trei ani, cum ar fi Lituania. Eu cred ca vom adera undeva între trei şi patru ani. Acest proces este un catalizator pentru schimbările pe care trebuie să le facem. De exemplu, ne dorim cu toţii o administraţie mai bună în România. Apoi, mai este nevoie de alte reforme, în alte domenii”, a spus Niculescu, la Forumul de afaceri franco-român, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a Franţei în România (CCIFER).

El a subliniat că guvernanţa companiilor de stat este un punct cheie în procesul de aderare.

„Trebuie ca societăţile de stat să fie transparente şi conduse de persoane competente. Instrumentele pe care OCDE le pune la dispoziţie ţin de mediu. Cu siguranţă, mediul va fi un alt capitol forte. Mai sunt şi alte dosare care ar putea să fie mai complexe, cum ar fi fluxurile de capital, piaţa de capital”, a susţinut acesta, menţionând că trebuie aşteptată evaluarea diferitelor comitete în acest sens.

Totodată, Luca Niculescu a subliniat că România trebuie să înfiinţeze în Parlament o comisie specială, între Senat şi Camera Deputaţilor, alcătuită din reprezentanţi ai tuturor partidelor politice din Parlament, Comisie care va ajuta la accelerarea procesului de aderare.

În opinia sa, fiecare ţară trebuie să intre în organizaţia internaţională conform propriilor merite.

„Noi avem un parcurs, o foaie de acţiuni şi vom parcurge acest drum în cel mai bun mod posibil – şi sperăm şi cel mai rapid mod posibil. Suntem siguri că eforturile pe care le vom face vor fi luate în calcul la justa valoare de către evaluatori. Fiecare ţară să adere în funcţie de propriile merite”, a punctat secretarul de stat.

Sursa Agerpres

Source

Distribuie știrea